Hushjelp i retten, tiltalt for drap av 90-åring

Aktor mener hushjelpen kvalte 90 år gamle Pål Stener Johannessen, men kan ikke legge fram beviser for at drapet var planlagt når rettssaken starter i Oslo tingrett mandag.

Frogner-drapet, bygården klarere

Bygården der 90-åringen bodde. Den ligger i fasjonable Nils Juels gate på Frogner i Oslo.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Vi har ikke funnet bevis for at drapet var planlagt over tid, og derfor er hun tiltalt for forsettlig drap, ikke overlagt drap, sier statsadvokat Tonje Tønder til NRK.

Forsettlig drap gir en minstestraff på minst 6 år i fengsel.

I mars i fjor ble mangemillionæren funnet død i sin egen leilighet på Frogner i Oslo. Han skal ha vært god for rundt 15 millioner kroner. Johannessen hadde ingen livsarvinger, og hadde testamentert hele sin formue til hushjelpen.

Den 61 år gamle hushjelpen, som hadde arbeidet for mannen i flere år, skal ha visst at enkemannen hadde oppført henne som arving i testamentet.

Mener hun var redd for å miste arven

Politet har blombert døren til leiligheten der 90-åringen bodde.

Politiet plomberte inngangsdøren til leiligheten der 90-åringen bodde på Frogner.

Foto: Mats Sparby / NRK

Mannen hadde to kvinner som hjalp ham, en betalt hushjelp og en yngre hjemmehjelp han hadde gjennom den kommunale hjemmetjenesten. Ifølge VG skulle Johannessen ha skrevet under på et nytt testamente dagen etter at han døde. Der skulle den drapssiktede hushjelpen strykes til fordel for den yngre hjemmehjelperen.

Politiet tror den 61 år gamle hushjelpen tok livet av Johannessen fordi hun innså at hun var i ferd med å miste millionarven.

Ifølge tiltalen sørget 61-åringen for at Johannessen "fikk akutt pustehinder eller at blodtilførselen til hjernen stanset, sannsynligvis ved å presse en pute eller lignende mot munn og nese eller ved å presse hendene rundt halsen hans".

Johannessen skal som følge av dette ha dødd etter kort tid.

Hushjelpen har forklart at hun bare skulle besøke 90-åringen den kvelden politiet mener hun utførte drapet. Hun har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Den tiltalte kvinnen og 90-åringen er ikke i familie, og hun er ikke tidligere kjent av politiet.

Ber om at kvinnen mister arveretten

Politiadvokat Tønder opplyser at saken var ferdig etterforsket av politiet før jul. Deretter ble den oversendt Riksadvokaten, som tok ut tiltale i januar.

– Det har tatt noe tid å få denne saken opp for retten, fordi vi måtte finne et tidspunkt som passet for både aktor, forsvarer og tingretten, sier hun.

Politiadvokaten vil ikke gi ytterligere kommentarer til saken før rettssaken starter mandag.

– Jeg vil ikke forhåndsprosedere saken i media. Jeg kommer til å gå igjennom saken i prosedyren i retten, sier Tønder.

I tiltalen bes det om at den tiltalte kvinnen mister retten til arven fra 90-åringen.

Øystein Storrvik

Kvinnens forsvarer, Øystein Storrvik, sier til NRK at hans klient nekter for å ha drept Pål Stener Johannessen.

Foto: NRK

I Arvelovens § 73 står det at en som skal arve kan miste retten til dette dersom personen bidrar til at den man skal arve fra dør. Det er denne paragrafen som benyttes i tiltalen.

Nekter straffskyld

Hushjelpens forsvarer, Øystein Storrvik sier til NRK at kvinnen ser frem til å få saken belyst og vurdert.

– Hun nekter straffskyld, og hun nekter for å ha gjort noe galt mot avdøde overhode. Hun har hjulpet han i femten år, og har aldri ønsket han noe vondt, sier Storrvik.

Ifølge Storrvik har påtalemyndigheten svake bevis mot hans klient.

– Vi mener at det ikke kan bevises at han er drept i det hele tatt, og langt mindre at han er drept av vår klient. Så det er der saken står.

Rettssaken er planlagt å vare fram til 17. juni.