Regnet skaper problemer på Østlandet

Regnet som høljer ned på Østlandet lørdag formiddag skaper store problemer flere steder, og 110-sentraler rykker ut til vann i kjellere og oversvømte veier. – Vent med å kjøre, sier Vegtrafikksentralen.

Oversvømmelse på Slemmestadveien

MYE VANN: Den kraftige nedbøren gjør at politi og brannvesen har rykket ut flere steder lørdag formiddag. Her i Slemmestadveien store vannmengder i veibanen.

Foto: Martin Leinaas

Regnet høljer ned på Østlandet lørdag formiddag, og Vegtrafikksentralen ber bilister vente med å kjøre til det har gitt seg. Mange veier er stengt, og veibanen er glatt, advarer politiet.

Brannvesenet i Asker og Bærum sier til NRK at de har fått veldig mange henvendelser om vann i private kjellere. – Vi har ikke kapasitet til å hjelpe. Ring forsikring, er oppfordringen. Det samme melder Oslo brann- og redningsetat.

Oversvømmelse på Makrellbakken T-banestasjon

Regnet har skapt oversvømmelser flere steder på Østlandet. Her på Makrellbakken t-banestasjon.

Foto: Tipser

E6 har tidligere i dag vært stengt i utgående retning fra Oslo ved Lambertseter på grunn av flom. Politiet meldte rundt klokka halv tre at veien var åpen igjen. Samtidig meldte de at E18 er stengt i begge veier ved Maritim. Også andre veier er stengt på grunn av de store nedbørsmengdene på Østlandet i formiddag.

Kjellere fulle av vann

Nedbøren kommer til å fortsette utover dagen, og Yr har lagt ut et kart hvor man kan følge med på hvor regnværet beveger seg.

Budstikka melder om store mengder vann blant annet på Bekkestua, og brannvesenet må rykke ut til oversvømte kjellere rundt om i både Akershus og Buskerud. De sier til NRK at de ikke har tall på hvor mange kjellere som er fulle av vann.

Også på Romerike er det skaper vannmassene problemer. Brannvesenet har vært på mange oppdrag der de har tømt kjellere for vann. Verst er det i området Lillestrøm til Fetsund.

Laster Twitter-innhold

– Heldigvis ser det ikke ut til at de materielle skadene er altfor store, sier vaktkommandør på 110-sentralen på Romerike, Bjørn Høgda, som regner med flere lignende oppdrag utover dagen og kvelden.

Han oppfordrer de som er utsatt for flomvann til å flytte unna møbler og verdifulle gjenstander de har i kjellere.

Det holder også å sette noen planker under møblene, slik at de kommer litt opp fra gulvet, ca. 8 cm, sier Høgda.

Klokka halv ett twitrer politiet i Asker og Bærum at de ikke har kapasitet til å hjelpe alle som tar kontakt med dem på grunn av oversvømte kjellere. De oppfordrer folk til å ringe forsikringsselskapene sine.

Sivilforsvaret bistår i regnværet

Sivilforsvaret i Oslo og Akershus er i ettermiddag i gang med å innkalle mannskaper til å bistå i regnet som øser ned og skaper flom i distriktet.

– Vi skal hjelpe til med å lense vann som truer kritisk infrastruktur som tunneler, kloakk og lignende. Vi er i beredskap dersom regnværet eskalerer, sier Bjørn Ole Steingrimsen, distriktssjef i Oslo og Akershus sivilforsvarsdistrikt.

Togproblemer som følge av været

Også Jernbaneverket melder om stengte strekninger og signalfeil som følge av regnværet.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Kø på E6

E6 var stengt sørover på grunn av store vannmengder. Klokka halv tre meldte politiet at veien var åpen igjen.

Foto: Vivian Stensrud / NRK