Hopp til innhold

Bygdebakeri reddet av knekkebrød

I Sigdal ble bygdas lille bakeri reddet fra den sikre død av lavkarboknekkebrød.
Nå er bygda i Buskerud snart like kjent for knekkebrød som kjøkkenproduksjon.

Åse Trøen

Knekkebrødsjef Åse Trøen viser frem lavkarboknekkebrødet som har reddet Sigdal bakeri.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

I innlandsbygda Sigdal ligger landets kanskje mest kjente knekkebrødbakeri, Sigdal bakeri med 13 ansatte.

Ikke bare er knekkebrødet blitt populært over store deler av landet, men det har også reddet bakeriet fra konkurs. For et drøyt år siden var det nemlig krise for bedriften, men da kom ideen om lavkarboalternativet.

– Det går adskillig bedre nå enn for et år siden. Nå går vi i pluss igjen. Vi har satset på flere nye produkter, blant annet knekkebrødet. Vi merker at lavkarbo er noe folket vil ha, sier daglig leder Hilde Riis.

– Har tatt helt av

Riis tror bedriften kom på ideen på nøyaktig rett tid.

– Vi slet tungt, og trodde vi måtte kaste inn håndkleet. Nå har det tatt helt av.

Knekkebrødsjef Åse Trøen forteller at knekkebrødet først begynte å bre om seg i bygda.

– Men nå leverer vi til store deler av landet, sier hun.

4000 om dagen

Det lille bakeriet produserer 4000 knekkebrød om dagen, i tillegg til andre bakevarer.

Ute i butikkene blir hver skive knekkebrød solgt for rundt seks kroner, som er mange ganger prisen på vanlige knekkebrød. Bakeriet forsvarer prisen med at knekkebrødet er et håndtverkt fra A til Å.

– Det er en lang prosess, og det er vel derfor knekkebrødet er dyrere. Vi gjør alt for hånd.

Sigdal Bakeri

Sigdal bakeri har 13 ansatte.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK