SE OGSÅ: |
MUK, eller mekanisk utbenet kjøtt, er en måte å drøye dyrt kjøtt på. Det er ikke tillatt å kalle MUK for kjøtt, men det gjøres likevel.
Mindre suppete enn tidligere
I prosessen for å lage MUK, skilles kjøttet fra knoklene. Beina sendes gjennom en separator som skiller ut kjøttrestene.
- De nyeste variantene av disse separatorene fører til et produkt som nesten likner på kjøttdeig. Før var det mer en slags suppe med høyt kalsiuminnhold, det vil si mye beinrester, forklarer Eva Bringeland som er rådgiver ved Mattilsynet nasjonalt senter for dyr og animalsk mat i Sandnes i bladet Forbruker-rapporten.
- Nok muskler til å være kjøtt
Hos Prior produserer de MUK i store mengder. Alt kjøttet i kyllingpølser, kjøttboller og annen ferdigmat av fjærkre utvinnes fra skrottene som er igjen etter at filetene er skåret ut.
Likevel lar Prior være å merke produktene med MUK.
- Moderne MUK-maskiner har mindre innhold av beinfraksjoner enn tidligere. Etter våre definisjoner inneholder massen vi får ut av maskinene så mye intakt muskelstruktur at det ikke lenger trenger å defineres som MUK, sier John Nordal som er direktør for trygg mat i Prior.
Daglig leder ved Prior, Kai Fjell, sier også til NRK at de har latt være å merke varene riktig, siden slakteriavfallet er svært godt kvernet.
- Lurer forbrukerne
Hos Forbrukerrådet er de lite imponerte over Priors definisjon.
- Hvis dette er en bevisst feilmerking så er det å lure forbrukerne. Hele poenget med merking av kjøttvarer er at vi som forbrukere skal kunne gjøre rasjonelle valg når vi handler, sier regionsjef i Forbrukerrådet, Olav Nyhus, til NRK.
Vanskelig å definere
Mattilsynet på sin side gir Prior delvis rett i sin definisjon.
- Vi ser ikke alvorlig på denne saken fordi det er vanskelig å definere hva som er avfall og hva som kan brukes i kjøttproduksjon, sier Roy Hafstad, førsteinspektør i Mattilsynet.
Mattilsynet jobber nå med å komme frem til felles regler som klart avgrenser hva som lovlig kan kalles kjøtt og dermed brukes i matproduksjon. De er ikke enige i at forbrukerne blir lurt av Priors merking.
- Vi vil ikke si at kundene blir lurt, fordi det finnes ikke klare regler som hva som betegnes som mekanisk utbenet kjøtt og for som faktisk er kjøtt, sier Hafstad.