Hopp til innhold
Prinsdal, Halil Kala, ny versjon
Foto: Privat

Prinsdal-drapet

Oppsummert

21 år gamle Halil Kara ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill i Prinsdal i Oslo 10. januar 2020. Den antatte drapsmannen flyktet fra Norge, men ble pågrepet i Ungarn og utlevert. Tre menn er tiltalt for drapet. Rettssaken startet 25. mai.

 • Høyesterett avviser anken i Prinsdal-drapet

  Ankeutvalget i Høyesterett har avvist statsadvokatens anke i Prinsdal-drapet.

  Det skriver Aftenposten. Drapsmannen og hans medhjelper ble dømt for uaktsomt drap og medvirkning til uaktsomt drap.

  Dommen falt i Borgarting lagmannsrett i begynnelsen av juli i år.

  10. januar 2020 ble 21 år gamle Halil Kara skutt i hodet, på kloss hold. De tiltale ble dømt for forsettlig drap i Oslo tingrett.

  Drapsmannens medhjelper chattet om drapet i etterkant. Han skrev at drapsmannen hadde vært «en mann».

  Lagmannsretten mente likevel at det ikke kunne utelukkes at drapet var et uhell, og at drapsmannen kun hadde til hensikt å true med pistolen. Straffen ble halvert, til fem år og seks måneder. Statsadvokaten anket dommen, og mente den var dårlig begrunnet.

  Det er ikke ankeutvalget i Høyesterett enig i. «Ankeutvalget finner enstemmig at det ikke er tilstrekkelig grunn til at anken blir fremmet for Høyesterett», heter det i avgjørelsen.

  Dommen fra lagmannsretten er dermed rettskraftig.

 • Vurderer anke etter halvert straff i Prinsdal-drapet

  To menn ble dømt til henholdsvis 13 og 11 års fengsel for drapet på Halil Kara (21) på Prinsdal Grill i Oslo. I den ferske dommen fra lagmannsretten reduseres straffene betydelig. TV 2 skrev om saken først.

  Statsadvokaten vurderer å anke:

  – Med tanke på hvor alvorlig denne saken er, det konfliktbildet vi mener det er en del av og hensynet til de etterlatte, vil jeg sterkt vurdere om det er mulig å anke den, sier statsadvokat Andreas Schei til NRK.

  Øyvind Bratlien forsvarer den 23 år gamle mannen som i tingretten ble dømt for medvirkning til drap, for å ha tatt med våpenet som ble brukt.

  Bratlien sier at hans klient er fornøyd med dommen. Men han har ikke tro på at saken havner i Høyesterett.

  – Jeg tror ikke de vil nå fram med det. Han (statsadvokaten, journ.anm.) får gjøre som han vil, sier Bratlien.

  Lagmannsretten har konkludert med at drapet var uaktsomt, og dømmer de to tiltalte til fem og et halvt års fengsel. I tingretten var konklusjonen at drapet bar preg av en ren henrettelse.

  I dommen står det også at det totalt skal betales 963.364 kroner i oppreisning til de etterlatte.

  En tredje mann som i tingretten ble dømt for medvirkning til drapet, fikk tidligere i år redusert straffen fra sju år til sju måneder.

 • Aktor vil ha skjerpet straff etter Prinsdal-drapet

  Aktor ber om 15 års fengsel for 22-åringen som er tiltalt for drapet på en ung mann i Prinsdal i januar 2020.

  I tingretten ble han dømt til 13 års fengsel for drap og grov kroppsskade på 21 år gamle Halil Kara utenfor Prinsdal Grill.

  For en 23-åring som i tingretten ble dømt til 11 års fengsel for medvirkning, har aktor lagt ned påstand om fengsel i 14 år.

  Begge anket tingrettsdommen og saken har de siste ukene blitt behandlet i Borgarting lagmannsrett.

  Store politistyrker og helsevesen rykket til Prinsdal i Oslo da meldingen om skyting kom rett før midnatt fredag.
  Foto: Terje Pedersen / NTB SCANPIX
 • Ankesak for Prinsdal-drap

  I dag startar ankesaka etter drapet på 21 år gamle Halil Kara. Anken gjeld dommen der mannen som skaut Kara fekk 13 år med fengsel, og mannen som leverte drapsvåpenet fekk 11 år.

  Retten har ifølge forsvararen ikkje vurdert bevisa godt nok. Kara vart skoten og drepe utanfor Prinsdal grill i Oslo i 2020. Ankesaka varer fram til 23. juni.

 • Fikk redusert straff fra sju år til sju måneder

  En av de dømte etter drapet på Halil Kara på Prinsdal i Oslo januar 2020 har fått redusert straff i lagmannsretten.

  Mannen i 20-årene ble i august dømt for medvirkning til drapet på Kara. Men i etterkant har påtalemyndigheten selv endret tiltalen mot ham til å gjelde medvirkning til grove trusler.

  Dermed ble straffen hans i ankesaken redusert fra sju år til sju måneder. De har han allerede sona i varetekt, slår retten fast, og han er dermed ferdigsonet.

  Den hovedtiltalte i saken ble dømt til 13 års fengsel i tingretten.