Hopp til innhold

Dømt til 13 års fengsel etter Prinsdal-drapet

Aktor har beskrevet drapet som en ren henrettelse. 21-åringen som avfyrte det dødelige skuddet mot Halil Kara i Prinsdal i fjor, hevder det skjedde ved et uhell. Nå er han dømt.

Store politistyrker og helsevesen rykket til Prinsdal i Oslo da meldingen om skyting kom rett før midnatt fredag.

Her utenfor Prinsdal grill ble Halil Kara (21) drept rett før midnatt 10. januar i fjor.

Foto: Terje Pedersen / NTB SCANPIX

Her utenfor Prinsdal grill ble Halil Kara (21) drept rett før midnatt 10. januar i fjor.

Foto: Terje Pedersen / NTB SCANPIX

Mannens forsvarer, Morten Furuholmen, sier til NRK at han nå har orientert sin klient om dommen.

Han vil råde sin klient til å anke.

– Dommen er svært mangelfull, og inneholder uriktige opplysninger. Det er urovekkende å se at retten ikke har gått inn i en reell bevisvurdering.

– Sentrale bevis er ikke omtalt i dommen, og de momentene som trekkes frem er mangelfulle, sier 21-åringens forsvarer Morten Furuholmen.

Det var Nettavisen som først meldte om dommen.

Drapet skjedde i januar i fjor og saken var oppe for retten rett før sommeren. Nå er dommen klar og Oslo tingrett har sendt den ut til partene.

Prinsdal, Halil Kala, ny versjon

21 år gamle Halil Kara ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill i Prinsdal i Oslo 10. januar 2020.

Foto: Privat

Fem menn har stått tiltalt blant annet for drap, medvirkning til drap og for etterfølgende bistand.

Våpenmannen anker

Mannen som leverte drapsvåpenet fikk elleve års fengsel for medvirkning, mens en tredje mann, som var med i bilen til åstedet før drapet, er dømt til sju års fengsel. Sistnevnte tar betenkningstid på ankespørsmålet, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

Våpenmannen anker, fastslår hans forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, til TV 2.

– Dommen er tre år under aktors påstand for min klient. Han erkjenner ikke straffskyld for medvirkning til drap. Retten bruker tre setninger på å sende ham elleve år i fengsel. Det er ingen reell drøftelse av bevisene i saken, sier Bratlien.

Aktor i saken, statsadvokat Iselin Irgens, ønsker ikke å kommentere dommen fordi hun er på ferie.

Den hovedtiltalte har tidligere forklart at han ville skremme en som hadde plaget en god kamerat.

En fjerde av de tiltalte er også dømt til syv måneders fengsel for å ha hjulpet hovedmannen med å rømme landet etter drapet. Den femte ble frikjent.

Nektet straffskyld

Alle nektet straffskyld for tiltalepostene knyttet til drapshandlingen da retten startet sin behandling av saken 25. mai.

Den ble tatt opp til doms tre uker senere – etter at statsadvokat Irlin Irgens hadde bedt dommerne se fullstendig bort fra hovedtiltaltes forklaring.

Prinsdal-saken i Oslo tingrett

Statsadvokat Iselin Irgens er aktor i saken.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Hun la ned påstand om at 21-åringen blir kjent skyldig i drap og dømmes til 14 års fengsel for drapet utenfor Prinsdal Grill rett før midnatt 10. januar i fjor.

Preg av henrettelse

Det dødelige skuddet traff Halil Kara i tinningen fra mindre enn 30 centimeters hold. Han ble erklært død i ambulansen kort tid etter at han falt livløs til bakken.

– Dette drapet bærer preg av å være en ren henrettelse, sa statsadvokaten da hun holdt sin prosedyre for retten.

21-åringen nekter straffskyld for drap og har anført at skuddet ble avfyrt som følge av uaktsomhet. Mannen hevder han ikke visste at våpenet han avfyrte, var ladd med skarp ammunisjon.

Han forklarte i retten at han ville bruke våpenet for å skremme bort Kara, slik at han kunne konfrontere en av Karas kamerater.

Dette er de tiltalte

Ifølge dommen har drapet tilknytning til en konflikt mellom personer fra Holmlia og personer fra Mortensrud. Disse miljøene har vært i konflikt en god stund og det har vært flere voldsepisoder mellom dem.

Alle nekter

Alle de fem unge mennene på tiltalebenken nektet straffskyld for det vesentligste i tiltalen da den ble opplest for retten da hovedforhandlingen startet.