Politiet: Lee-saken ikke henlagt likevel

Saken mot Espen Lee er ikke henlagt likevel, ifølge politiet i Norge. Politiet har blant annet ransaket boligene til Lee og flere medsiktede.

Espen Lee, tidligere Lie

FORTSATT SIKTET: Espen Lee, tidligere Lie, er under etterforskning i Norge, siktet for forsøk på barnebortføring.

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

Fredag landet eks-torpedo Espen Lee i Norge, etter å ha sittet varetektsfengslet på Kypros. Lee og to andre nordmenn har vært siktet for hente den tre år gamle dattera til en norsk forretningsmann tilbake til Norge.

Signalene fra kypriotisk politi var at saken mot Lee ble henlagt og at Lee og de andre mennene ble deportert. I en pressemelding mandag ettermiddag skriver Øst politidistrikt at det ikke stemmer at siktelsene er frafalt.

– De fire er siktet for forsøk på og medvirkning til frihetsberøvelse og barnebortføring, sier politiadvokat Bjørn Rudningen Thune til NRK.

I pressemeldingen viser han til at en kypriotisk tjenestemann onsdag i forrige uke var sitert i norske medier på at saken var henlagt på Kypros.

«Politiet ba derfor kypriotisk politi om en bekreftelse på om saken fortsatt var under etterforskning. Det ble via offisielle kanaler bekreftet at saken fortsatt var under etterforskning, og at anmodningen om bistand til etterforskning i Norge fortsatt stod ved lag», heter det i pressemeldingen.

Ransaket boliger

Ifølge Thune i Øst politidistrikt fikk norsk politi det første spørsmålet om å bistå kypriotisk politi fredag 5. februar, altså fire dager etter at Lee og de to andre nordmennene ble pågrepet.

Den første rettsanmodningen var ufullstendig, men 9. februar iverksatte norsk politi flere etterforskningsskritt mot de tre nordmennene.

Politiet gikk blant annet til retten for å få lov til å ransake hjemmene til nordmennene. Dette ble gjort i en koordinert aksjon på fredag, samme dag som Lee landet i Norge.

«Norsk politi var i kontakt med kypriotiske myndigheter om morgenen fredag 11. februar før aksjonen ble iverksatt, og fikk bekreftet via offisielle kanaler at saken fortsatt etterforskes, selv om de tre siktede i saken er sendt ut fra Kypros», skriver Thune.

Bilkortesje med de tre siktede i Kypros

FENGSLINGSMØTE: Det var et stort oppbud da de siktede nordmennene ble fremstilt for varetektsfengsling i Nikosia for to uker siden.

Foto: NRK

– Skulle hente bil

NRK har tidligere fortalt at Espen Lee reiste til Kypros med en 40-årig mann fra Østlandet og en 28 år gammel mann fra Østfold. Den 40 år gamle mannen har en sentral rolle i MC-klubben «Outlaws». Begge er tidligere straffedømt.

Lee har hele tiden nektet straffskyld, og har overfor NRK beskrevet saken som «fullstendig surrealistisk». Lee og Barnefarens advokat, Morten Engesbak, har tidligere sagt at de tre nordmennene var på Kypros for å hente en bil.

– Vi har mottatt motstridende opplysninger om hva som er status i saken på Kypros. Vi har bedt om dokumentasjon fra politiet for opplysningene om at saken ikke skal være henlagt på Kypros, og avventer denne før jeg har noen ytterligere kommentar, skriver Engesbak i en e-post til NRK mandag ettermiddag.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Engesbak eller Espen Lees forsvarer John Christian Elden etter at det ble kjent at saken fortsatt er under etterforskning i Norge.

Ifølge politiet er det ikke aktuelt å varetektsfengsle de fire nordmennene i Norge.

Laster kart, vennligst vent...

De tre nordmennene skal ha tatt seg til Kypros via Tyrkia.