Morgan Andersen er pågrepet

Morgan Andersen ble pågrepet sammen med tidligere styderleder i FFK i forbindelse med skattesaken mot Rajo Piiroja.

Morgan Andersen pågrepet

Politiet beslagla blant annet flere PC'er etter en razzia på Fredrikstad stadion i dag. Morgan Andersen skal avhøres i løpet av tirsdagen.

Foto: Scanpix og NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet bekrefter at de har pågrepet to personer i forbindelse mot skattesaken mot Raio Piiroja. De vil derimot ikke bekrefte hvem de to pågrepne er.

Men NRK.no har fått bekreftet andre steder at de to er Morgan Andersen og tidligere styreleder Bjørn Jensen. Andersen er tidligere leder i FFK Sport AS.

Politiadvokat, Kåre Solvoll bekrefter at politiet har hatt en aksjon på Fredrikstad stadion i forbindelse med skattesaken.

– Ja, dette er i forbindelse med denne saken. Dette skjer som en følge av den anmeldelsen vi har fått fra Skatt Øst. Politiet har innhentet beslutning fra tingretten for ransaking hos klubben, og hos selskaper som er knyttet til kontraktssigneringen av Piiroja.

Solvoll ville tidligere i dag ikke svare på hvem som var pågrepet, men bekreftet at det gjaldt to tidligere ledere i klubben.

– Det er to personer som er pågrepet. Begge er tidligere ledere i klubben, og kan knyttes til kontraktsinngåelsen med Raio Piiroja. På dette tidspunktet ønsker vi ikke si hvem det er.

– Kan det bli aktuelt med flere pågripelser?

– Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, men slik saken står nå er ikke dette planlagt.

– Fredrikstad bistod politiet

Andersen og Jensen vil bli avhørt i løpet av dagen. Ifølge Solvoll er det lite trolig at politiet vil begjære disse fengslet.

Mediesjef i Fredrikstad, Thomas Torjusen sier at klubben har bistått politiet i arbeidet med å gå igjennom arkivmaterialet de har liggende på stadion.

– Vi gikk rundt med politiet og så på ulike tekniske installasjoner, og arkiver som vi har. De har sikret det de vil se nærmere på.

– Alle ansatte har blitt informert. Det er klart at det er overraskende for de ansatte å få besøk av politiet på denne måten, men det foregikk ganske greit, og vi hadde en grei dialog.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiaksjon på Fredrikstad stadion

Politiet tok med seg flere esker fra Fredrikstad stadion.

Foto: Anders Winlund/NRK

Blir avhørt i løpet av dagen

Medvirkningen til de pågrepne sees i sammenheng med de kontrakter som er inngått.

Solvoll sier at politiet nå ransaker Fredrikstad stadion, på leting etter mer informasjon om kontrakten som ble inngått med Piiroja.

– Vi ønsker å sikre dokumenter som sier noe om selve kontraktinngåelsen, fra den gang den ble inngått, og den videre behandlingen av kontrakten i klubben.

– Det er for tidlig å si noe om det materialet vi har innhentet i dag, men det vi har fått av Skatt Øst er tilstrekkelig til at vi med skjellig grunn kan mistenke klubben for medvirkning.

Solvoll sier også at det er åpnet sak mot Fredrikstad FK og ledelsen i klubben.

– Etter at vi har gått igjennom det materialet vi har fått fra Skatt Øst, og sett på den informasjonen som har kommet gjennom media, blant annet leserinnlegg fra de involverte, så har vi besluttet å åpne sak mot klubben og klubbens ledelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fredrisktad stadion stengt

Denne lappen henger på inngangsdøren på Fredrikstad stadion.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Piiroja er lei av saken

Politiet mener at de med skjellig grunn kan mistenke klubbens og selskapets ledelse for straffbar medvirkning til skatteunndragelse av til dels vesentlige beløp som er tilkommet spilleren Raio Piiroja.

Selskapet og personene er siktet for overtredelser av Ligningslovens § 12-1, jf § 4–1. Strafferammen er 3 år.

Politiet opplyser at det er aktuelt å innhente forklaringen til Piiroja. Spilleren selv har tidligere hevdet sin uskyld i et intervju med Delfi sport.

Han sier at han er lei av hele saken.

– Hvis bare noen hadde kommet med konkrete anklager og vist meg svart på hvitt hva jeg har gjort galt. Men det har ingen gjort.

– Isteden er det bare baktaling i media, og ingen har kommet med noe konkret. Jeg har aldri bevisst gått inn for å snike meg unna å betale skatt, sier Raio Piiroja til Delfi Sport.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tormod Hermansen

Klubbens banemann Tormod Hermansen lukker døren for pressen på Fredrikstad stadion.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Betalte millioner til agentselskap

Raio Piiroja skal ha fått under 600.000 kroner i årslønn i perioden han spilte for Fredrikstad, til tross for at han var en av klubbens største profiler. Samtidig betalte FFK en million kroner i året til et agentbyrå i Estland som betaling for speideroppdrag.

Skatt Øst mistenkte at avtalen mellom klubben og agentbyrået var laget for å fordekke lønn til spilleren.

Skattemyndighetene har sammenlignet utbetalinger fra FFK Sport AS med kontoutskriftene til Sport & Net Grupp, Piirojas tidligere klubb Flora Tallinn og spilleren selv.

De mener at det fremgår at deler av overføringene fra FFK Sport AS har gått via kontoen til FC Flora Tallinn og havnet på kontoen til Piiroja etter kort tid.

Kemneren i Fredrikstad tok også arrest i Piirojas millioneiendom i Fredrikstad. Men han har nå fått lov til å selge eneboligen.

ALT OM SKATTESAKEN MOT PIIROJA