Hopp til innhold

Politiet etterforsker sykehusjuks

Politiet i Søndre Buskerud vil etterforske kodejukset ved sykehuset i Drammen.

Politiadvokat Hans Lyder Haare i Søndre Buskerud politidistrikt

– Denne saken er alvorlig. Vi snakker om strafferammer på inntil seks års fengsel, sier politiadvokat Hans Lyder Haare.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Politiadvokat Hans Lyder Haare, som er påtaleansvarlig for økonomi i Søndre Buskerud politidistrikt, sier at politiet vil starte etterforskning umiddelbart.

– Hvor alvorlig er denne saken?

– Jeg har så langt sett at det har vært nevnt et beløp på 1,5 millioner kroner. Et beløp i den størrelsesorden tilsier at vi snakker om grovt bedrageri, og grov utroskap. Og da har vi en strafferamme på seks års fengsel, sier Haare.

Det var i går at NRK skrev saken om at Drammen sykehus har fått mer penger etter å ha jukset med over 1500 pasientdiagnoser. Sykehuset innrømmet at feilkodingen av diagnoser skjedd bevisst.

Styreleder i Vestre Viken Helseforetak, Kristin Ørmen Johnsen

– Vi vil legge til rette for politiets etterforskning, sier styreleder Kristin Ørmen Johnsen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Vil bistå politiet

Styreleder Kristin Ørmen Johnsen i Vestre Viken Helseforetak sier at helseforetaket vil legge til rette for politiets etterforskning.

– Vi har vår interne etterforskning av det som har skjedd. Dersom politiet vil etterforske saken, må vi bare ta det til etterretning.

Direktør ved kirurgisk klinikk Halfdan Aas innrømmet i går juksingen, og sier at de skal gi alle opplysningene politiet ønsker å få.

– Det er viktig å understreke at dette ikke har noe med pasientene å gjøre. Motiven har vært å få dekt kostnadene for behandlingene. Jeg må igjen understreke at ifølge regelverket skal man ikke gjøre slikt, men det har vært motivasjonen.

Risikerer seks års fengsel

– Hvem er det som kan bli stilt til ansvar for det som har skjedd ved sykehuset?

– Det er det altfor tidlig å si noe om. Det vi vil undersøke nå, er hva som rent konkret har foregått. Så får den videre etterforskning vise om man eventuelt skal reagere med foretaksstraff, eller om også personer kan bli dratt inn i dette, sier politiadvokat Hans Lyder Haare

– Hva slags reaksjon risikerer disse personene?

– Vi snakker her om en strafferamme på seks års fengsel, for grovt bedrageri eller grov utroskap.

Starter etterforskning straks
Politiadvokat Hans Lyder Haare

– Vi besluttet å starte etterforskning på bakgrunn av Dagsrevyens omtale av saken, sier politiadvokat Hans Lyder Haare.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Politiadvokaten sier at de nå vil undersøke hvilken funksjon klinikkledelsen har hatt, hvilken funksjon øvrig ledelse har hatt, og hva som ellers har skjedd ved denne klinikken.

– Vi starter etterforskning umiddelbart. Det første vi vil gjøre er å avhøre personer i klinikkledelsen. Dessuten forstår jeg det slik at sykehuset er i gang med en intern gransking.

– Jeg håper at resultatet av denne vil komme rimelig hurtig, slik at vi kan bygge på den i vår videre etterforskning av saken, sier politiadvokat Hans Lyder Haare.

Politiadvokaten sier at det var Dagsrevyens reportasje om kodejukset som var avgjørende for at politiet i dag bestemte seg for å etterforske saken.

Hans Lyder Haare utelukker ikke at politiet også vil etterforske andre avdelinger og andre sykehus i helseforetaket.

– Vi vil begynne ved sykehuset i Drammen, og så får vi se etter hvert om det er grunnlag for å gå videre.

Pasientdiagnoser ved Drammen sykehus

Det er ved registreringen at juksingen har skjedd.

Foto: Peter von Tangen / NRK

Vil bli høyt prioritert

– Hvor lang tid regner du med at dere vil bruke for å få oversikten over omfanget av denne saken?

– Jeg håper at det kan skje i løpet av relativt kort tid. Jeg forstår at sykehuset vil komme med en intern granskingsrapport i løpet av en måneds tid, og jeg vil tro at vi også i løpet av en måneds tid vil ha en rimelig grei oversikt i denne saken.

– Denne saken vil også bli høyt prioritert, fordi den er mediemessig relativt stor – og sensitiv, sier Hans Lyder Haare.

Feilregistrerte med vilje

I flere år har leger ved ortopedisk avdeling ved Drammen sykehus jukset med koder og tall. For hver pasient som får behandling her må legene fylle ut en kode som utløser et visst pengebeløp som sykehuset får.

Pasienter som kommer hit for å få dagkirurgisk behandling har blitt registrert som innlagte, selv om pasienten ikke har overnattet på sykehuset.

Og det hele er gjort med overlegg.

Halfdan Aas

Direktør ved kirurgisk klinikk Halfdan Aas bekrefter det som har skjedd.

Foto: Peter von Tangen / NRK

– Dette er pasienter som er registrert som innlagte, men som i praksis har reist hjem. Så det har skjedd en feilkoding, helt klart, sier direktør ved kirurgisk klinikk Halfdan Aas.

– Beklagelig

Hovedtillitsvalgt for overlegene ved Vestre Viken Helseforetak, som Drammen sykehus tilhører, mener feilregistreringen er beklagelig..

– Her er det ingen pasienter som har fått feil behandling eller diagnose, men regnskapsmessig har man tatt seg litt for godt betalt. Det er altså problemet, sier Tom Henri Hansen.

Ledelsen ved sykehuset la seg i går flate, og lover at det nå er slutt på kodejukset.

– Det er en feil bruk av kodeverket, og det er dypt beklagelig. Dette har vi nulltoleranse for, og det må ordnes opp i, sier direktør ved kirurgisk klinikk Halfdan Aas.

Se Dagsrevyens sak fra i går:

Drammen sykehus

Drammen sykehus har jukset med 1500 pasientdiagnoser