Hopp til innhold

På ballongturné i Asia

Slagverktrioen Sisu har holdt ballongkonserter på fattige skoler i Nepal og Sri Lanka, og vært med på den srilankiske versjonen av Idol. Nå er de hjemme igjen – enn så lenge.

Sisu på Srilansk Idol

Slagverktrioen Sisu dukket opp på Srilansk Idol

Foto: Mona Sæverud Higraff / Rikskonsertene

– Vi spiller på ballonger med påkoblede mikrofoner og såpevann, som da lager forskjellige lyder. Det er ikke noe improvisasjon, det er klart fra A til Å hvordan stykket skal gjennomføres, sier musikeren Tomas Nilsson.

Varm mottakelse

Tomas Nilsson og Marius Søbye

Tomas Nilsson og Marius Søbye hjemme i Norge etter turne i Nepal og Sri Lanka.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

For ikke så lenge siden turnerte slagverktrioen Sisu i Nepal og Sri Lanka, der de holdt ballongkonserter på fattige skoler. For kort tid siden kom de hjem fra rundreisen med Rikskonsertene Utland.

To av medlemmene i trioen, Tomas Nilsson og Marius Søbye, var gjester i NRK Østlandssendingen tirsdag.

– Ikke stille saler

For mange elever var dette det første showet de fikk se i skolen, og musikerne forteller at mottakelsen var varm.

– Det var en fantastisk opplevelse for barna. De føler de seg heldige og setter stor pris på det, sier Søbye.

Når de ikke fikk lov til å spille i skolegården, måtte trioen finne andre steder hvor barna kunne samle seg. Det ble en interessant opplevelse også for musikerne.

– Det var ikke stille saler vi spilte i. Det var åpent, det var varmt, hundene bjeffet og folk gikk og snakket i mobiltelefonen. Det var en litt annen setting enn det vi er vant til, sier Nilsson og ler.

Ikke alle overlevde turen

Men det var ikke bare spillelokalene som bød på utfordringer. Bare det å komme seg fra A til B var ikke alltid like enkelt.

– De verste veiene fant vi i Nepal. Det var veldig morsomt å reise og vi fikk se mye av landet, men veiene var ekstremt dårlige. Det finnes veier der ja, men det er ikke alltid de ser ut som veier, sier Nilsson.

Utstyret fikk også gjennomgå under de lange bussturene fra by til by:

– Du kan tenke deg en 15 timers tur i en minibuss med alt utstyret på taket, som forhåpentligvis er bundet bra nok fast, på en kjerrevei. Det hendte også at hele bussen streiket og vi måtte sitte et par timer i grøfta og vente til det kom en ny buss, forteller musikerne.

Heldigvis overlevde instrumentene turen – nesten alle i hvert fall.

– Det gikk stort sett bra. Vi måtte kjøpe en ny xylofon etter en ganske humpete 16 timers tur, men det var vår egen skyld. Vi hadde ikke pakket den godt nok.

Sri Lankas svar på Idol

Men det var ikke bare skolekonserter de var med på. Trioen havnet også i Sri Lankas svar på tv-programmet Idol.

– Vi spilte to låter der og selvfølgelig ballong også. Det hadde aldri gått i Europa å spille ballong i Idol, men vi synes at det asiatiske publikum var så utrolig open minded, forteller Søbye.

– Så lenge man spiller bra, så kan man gjøre nesten hva man vil, fortsetter Nilsson.

Selv om de innrømmer at de av og til ble frustrerte, sier Søbye og Nilsson at de vil dra tilbake til Sri Lanka og Nepal for å spille.

– Vi hadde veldig god kjemi og veldig god dialog med alle som jobbet sammen med oss der.

Det ser ut som «fritid» vil forbli et fremmedord for guttene – i hvert fall inntil videre. Etter turen til Nepal og Sri Lanka er de hjemme i en kort periode, før de pakker kofferten igjen og drar til Vietnam om et par uker.