Østfoldingene vil bytte regjering

Et knapt flertall av østfoldingene foretrekker et regjeringsskifte, viser InFacts meningsmåling for NRK Østfold.

Erna Solberg og Støre i Politisk kvarter

I Østfold ønsker flertallet av kvinnene Jonas Gahr Støre, mens flertallet av mennene ønsker Solberg som statsminister.

Foto: Arne Fosland / NRK

Et flertall av østfoldingene svarer at de vil ha tilbake en rødgrønn regjering. Men det er bare knapt tre prosentpoeng som skiller «blokkene».

Og det er store forskjeller når det gjelder kjønnene - de fleste kvinnene vil ha Jonas, mens mennene foretrekker Erna.

Foretrekker du borgerlig eller rødgrønn regjering?

Svar

Menn

Kvinner

Total

Borgerlig

43,9 %

34,5 %

39,3 %

Rødgrønn

39,7 %

45,0 %

42,3 %

Vet ikke

16,4 %

20,5 %

18,4 %

Flertallet av kvinner ønsker et regjeringsskifte, mens mennene synes mer fornøyd med det som er.

Pensjonistene mest fornøyd

Undersøkelsen viser at blant det er temmelig jevnt mellom blokkene blant østfoldingene opp til 44 år. Men, i gruppen under 29 år svarer mer enn en tredjedel at de ikke vet.

I gruppen fra 45 til 64 år er det et klart flertall for et regjeringsskifte (49 prosent for rødgrønn, 38,1 prosent for borgerlig og 12,9 prosent vet ikke).

I gruppen fra 65 år og oppover er det annerledes: et flertall ønsker en borgerlig regjering. 46,2 prosent svarte borgerlig, 41,9 prosent ønsket en rødgrønn regjering mens 12 prosent ikke vet.

Sosialistene har mest støtte i Mosse-regionen, der ønsker 46,6 prosent et skifte. Samtidig er det der vet ikke-gruppen er minst: Bare 11 prosent var i tvil der.

Støtte hos støttepartiene

Av de som sier de vil stemme KrF svarer 44,7 prosent at de ønsker en borgerlig regjering og 15,8 prosent ønsker en rødgrønn regjering og nær 40 prosent er usikre. Av Venstre-velgerne svarer 52,8 prosent borgerlig regjering og 33,3 prosent sosialistisk regjering mens 13,9 prosent ikke vet.

Av dem som ønsker å stemme på MDG støtter 19,2 prosent en borgerlig regjering, 53,8 prosent ønsker en rødgrønn regjering mens 26,9 prosent ikke vet.

Ikke overrasket

Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (A) er ikke overrasket over resultatene av meningsmålingen:

– Dette er vel i tråd med de meningsmålingene vi har sett denne høsten, der regjeringspartiene går tilbake og særlig Arbeiderpartiet går fram. De store bevegelsene kom vel etter at statsbudsjettet ble presentert tidligere i høst, sier Hansen.