Oslo Vei begjært konkurs

Fredag ettermiddag har styret i Oslo Vei varslet eier, Oslo kommune, om at de begjærer oppbud for selskapet. Strøing og snøbrøyting skal likevel gjøres som normalt i helgen.

Kyrre Olaf Johansen

Kyrre Olaf Johansen, styreleder i Oslo Vei.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Styret har vært samlet fredag formiddag for å vurdere situasjonen etter at næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) i ekstraordinær generalforsamling sa nei til å tilføre Oslo Vei 103 millioner kroner i ny egenkapital.

Oslo Vei driver Huken pukkverk, og har ansvaret for brøyting og vedlikehold av veier flere steder i Oslo.

Selskapet har av flere grunner havnet i en akutt økonomisk krise. Møtet i dag ga ingen lyse fremtidsutsikter.

Generalforsamlingen sa fredag 7. desember nei til styrets forslag om en emisjon på 103 millioner kroner og tilførsel av 40,2 millioner som kompensasjon for avviklingen av Huken pukkverk.

Styret har varslet eier om at de i styremøtet samme dag besluttet å begjære oppbud for selskapet.

Dermed kan over 250 ansatte i Oslo Vei miste jobben.

Brøyting som normalt

Ola Elvestuen (V)

Ola Elvestuen (V).

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Oslo Vei har hatt kontrakt med Bymiljøetaten i Oslo kommune om veivedlikehold, herunder snøbrøyting og strøing, i to av fire hoveddeler av byen.

Til tross for konkursen blir det brøytet de kommende dagene, forsikrer miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V).

– Snøbrøytingen vil gå som normalt gjennom helgen og ut neste uke, gjennom det ventede snøfallet, sier Elvestuen til NRK.

I områdene Oslo Vei har hatt kontrakt på, inngår bydelene St. Hanshaugen, Grünerløkka, Sagene, Frogner, Gamle Oslo, Sentrum, Østensjø, Søndre Nordstrand, Holmlia, Bryn og Hellerud/Tveita.

Leid inn firmaer

Oslo Vei har selv leid inn flere firmaer til å brøyte snøen her, og Bymiljøetaten inngår på kort sikt avtaler med de samme underleverandørene.

– Vi skal vurdere hva vi gjør videre i neste uke, og hvilke konsekvenser konkursen får, forteller Elvestuen.

I hovedstaden har Oslo Vei også flere større anleggsprosjekter, blant annet i Vogts gate på Torshov og i Bogstadveien. Det er foreløpig uklart hva som skjer med disse prosjektene etter konkursen.

I tillegg har Oslo Vei hatt ansvaret for drift og vedlikehold på riks- og fylkesveiene i vestre del av Romerike (Nittedal, Nannestad, Gjerdrum og Hurdal), samt deler av kommunene som ligger vest for Gamle Trondheimsvei og nordre del av Eidsvoll, inkl. FV 181.

– Vår intensjon er å opprettholde normal standard på veiene gjennom helgen og videre, sier avdelingsdirektør Nils-Erik Bogsrud i Statens vegvesen Akershus til rb.no.

– Trist

Hallstein Bjercke

Hallstein Bjercke ble varslet av styret i Oslo vei fredag.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– At selskapet har havnet i en slik situasjon nå like før jul, er bare trist og leit. Jeg har nå veldig vondt av de ansatte, som får denne beskjeden i dag og opplever stor usikkerhet, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke.

Næringsbyråden ble først gjort oppmerksom på krisen det heleide kommunale aksjeselskapet var i i slutten av september, etter at hele styret var byttet ut. Signalene han som eier fikk tidligere i år, tydet på at det meste var greit.

– Likevel er det i en slik situasjon min plikt å ivareta kommunens verdier på best mulig måte, fortsetter Bjercke.

Lønn usikker

Det er tidligere varslet at det er usikkert om de ansatte får utbetalt lønn i desember.

– Vi vil komme ganske raskt med informasjon til de ansatte om hva som skjer videre, sier styreleder i selskapet, Kyrre Olaf Johansen.

Steinar Øverby

Steinar Øverby har jobbet i selskapet i 20 år.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Stemningen i dag er veldig rar. Folk vet ikke vet hva de skal tro eller gjøre, sa Steinar Øvreby fredag ettermiddag.

Han har jobbet nesten tjue år i Oslo vei. Fredag er han på jobb i Josfinesgate i Oslo sentrum, sammen med flere av sine kollegaer.

På formiddagen fikk de beskjeden de fryktet.

– Det er vemodig, og en trist beskjed å før helga. Jeg er veldig glad i jobben min, sier Øverby.

Han understreker at eventuelle oppsigelser ikke bare er trist for de ansatte, men også for deres familier.