Hopp til innhold

Oslo skal få mathaller

Liker du å handle på de store matmarkedene i utlandet? Snart kan du vandre mellom fiskeboder og grønnsakshaller også i Oslo.

Mathall

En mathall er planlagt som en del av Vulkan-tomten på Grünerløkka.

Foto: Illustrasjon: Vulkan eiendom AS

De fleste større byer i Europa har matmarkeder der innbyggerne kan gå mellom boder som selger ferske grønnsaker, oster, fersk fisk og kjøtt.

Snart kan også oslofolk velge mellom fire forskjellige matmarkeder, skriver Aften.

4000 kvadratmeter mat

En av dem som planlegger en mathall er Anton B. Nielsen eiendom og Asplin Ramm Eiendom, som står bak Vulkan-prosjektet ved Akerselva på Grünerløkka.

De planlegger et matkultursenter på 4000 kvadratmeter i det gamle broverkstedet på tomten.

- I første rekke vil vi skape en mathall på 2000 kvadratmeter, der man kan handle norske nisjevarer og andre kvalitetsvarer over disk. Service og matkompetanse står sentralt, sier Mats A. Kjellberg til Aften.

Broverkstedet på Vulkan

Mathallen skal komme i Brovekstedet på Vulkan-tomten.

Foto: Vulkan eiendom AS

Mathaller på Økern og Tjuvholmen

De vil også ha inn en relatert utdanningsinstitusjon, samt kafeer og serveringssteder.

- Tanken er å skape en totalopplevelse rundt mat, Oslofolk ønsker et større matmangfold. Vi opplever at folk er lei forflatningen og er mer opptatt av kvalitet, sier han til Aften.

I tillegg til det planlagte mattorget på Grünerløkka, vil Steen & Strøm bygge inn en torghall på Økern.

- Vi vil berike Økern med et mattempel, sier prosjektleder Henrik Larsen til Aften.

Også på Tjuvholmen er det planer om en torghall, men dimensjonene er foreløpig ikke bestemt.

Fisketorg på Rådhuskaia

Fisketorg på Rådhuskaia

Foto: 4B Arkitekter AS

Fisketorget kommer først

Men de som er kommet lengst i planleggingen av et mattorg, er Indre Oslofjord fiskerlag, som skal bygge et fisketorg ved Aker Brygge.

- Man skal kunne se inn og få inntrykk av det som skjer inne på torget. Det blir fiskedisker, kummer med levende fisk og små restauranter med fingermat, forklarte lederen for fiskerlaget, Harald Kristoffersen til NRK Østlandssendingen i vinter.

Båtene som i over 600 år har forsynt osloborgere med fersk fisk, skal fremdeles være sentrale i fiskesalget, men på torget skal man også kunne kjøpe fisk fra hele verden.

Det er Kjell Inge Røkke som har sikret finansieringen av fisketorget, som er kostnadsberegnet til mellom 25 og 30 millioner kroner.

Fisketorg på Rådhuskaia

Fisketorg på Rådhuskaia

Foto: 4B Arkitekter AS