Hopp til innhold

Biogassanlegget ut av byen?

Oslo-folks matrester kan bli sendt ut av Oslo for å omdannes til gass. Kommunen leter etter alternativer til biogassanlegg på Klemetsrud. Se video.

Matavfall
Foto: Marit K. Selmer / NRK

Anlegget skulle ligge på Klemetsrud, men der har naboene protestert så heftig at kommunen ser seg om etter andre alternativer.

Oslo kommunes nye fabrikk for biogass og biogjødsel kan derfor havne i en av nabokommunene.

Se video

Video nsps_upload_2009_1_12_15_37_43_2145.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Det vi har konstatert er at det nok er større utfordringer enn det vi tidligere antok med å plassere dette anlegget på Klemetsrud. Det gjelder både muligheter for lukt og begrensninger i areal på området, sier direktør Helge Heier i Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Oslo skal innføre fullskala kildesortering av søppel i 2011, og da skal anlegget stå ferdig. Her skal restene fra Oslo-folks matbord forvandles til biogass som busser kan bruke som drivstoff og biogjødsel til jordbruket.

Les: Middagsrester på tanken

Jakten på et sted å behandle matavfallet må være over i løpet av vinteren.

- Ingen andre arealer i Oslo

- Vi utreder alle muligheter, og det vil uansett havne utenfor Oslos grenser, fordi det ikke finnes tilgjengelige arealer i Oslo, sier Heier.

- Er Klemetsrud helt utelukket?

- Nei, det er det definitivt ikke. Vi ser på alternativer og ønsker å snu de steinene det måtte være nødvendig å snu, sier Heier.

I anlegget skal det produseres gass og forholdsvis store mengder gjødsel.

- Det er faktisk større mengder som skal ut av anlegget enn som skal inn i anlegget. Derfor ser vi også på muligheten av å kunne plassere et slikt anlegg der hvor vi kan viderebearbeide gjødselen, sier Heier.

Les også:

Oslolosen til krig mot søppel

Biogassbusser i 2009

Fargeposer til søppel fra neste år