Ordfører sier opp lokalavisa for å verne familien

Thor Edquist (H) mener det er best for familien om lokalavisa ikke lenger legges i postkassa. – Han har et forbedringspotensial på å motta kritikk, svarer lokalavisredaktøren.

Thor Edquist

LEI: Halden-ordfører Thor Edquist mener det har blitt mer kritikk fra lokalavisa i løpet av de siste månedene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har et stort ansvar som ordfører, men jeg har et like stort ansvar som familiefar. Det er på grunn av sistnevnte jeg har sagt opp HA, sier Edquist.

Politikeren, som i disse dager kjemper for en plass på stortingslista til Østfold Høyre, har den siste tiden måttet tåle kritikk for håndteringen av flere saker.

Blant annet har redaktør Hans-Petter Kjøge i Halden Arbeiderblad (HA) skrevet på lederplass at Edquist burde prioritert en skoledebatt i Halden i stedet for å reise til Stortinget for å delta på en gjennomgang av statsbudsjettet.

– Farlige krefter

I forkant av møtet gikk ordføreren ut mot måten deler av opposisjonen og lokalavisa omtalte situasjonen for Halden-skolen på.

– Dette viser at det er farlige krefter i sving i Halden nå. Krefter som bruker all energi på å snakke skolen ned, skrev han på sin Facebook-side.

Ordføreren sier det ikke er en enkeltsak som gjorde at han fikk nok av HA, men at det gradvis har blitt mer belastende å lese lokalavisa.

– Det har blitt stadig verre. Kritikken fra HA har gått over til noe annet enn kritikk. Derfor var det nok nå, sier Edquist.

– Hva har blitt verre?

– Det vil jeg ikke utdype. Vanlig kritikk tåler jeg, men jeg tror de som har fulgt med i lokalavisa vil forstå.

Overrasket

Hans-Petter Kjøge

POTTEPLANTE: – En ordfører må tåle å stå i vinduet som en potteplante, sier HA-redaktør Hans-Petter Kjøge.

Foto: Halden Arbeiderblad

Kjøge forteller at ordføreren i en e-post til avisa skriver at han «føler seg mobbet og sjikanert av HA-redaktøren», men understreker samtidig at det fra deres side ikke er noen konflikt mellom dem og ordføreren.

– Det har vært noen saker i høst der vi har kritisert ordføreren litt, men det har overhodet ikke vært noen bred penn. Jeg har gjort det jeg føler er jobben min som redaktør, sier Kjøge.

Han avviser at det har vært noen personangrep inne i bildet. Likevel mener han at ordføreren ved enkelte anledninger ikke har respondert særlig bra på kritikken.

– Der har han et forbedringspotensial. Jeg opplever at han fort slår tilbake uten å ta selvkritikk. Jeg tenker at hvis du velger å være ordfører i en by, så må du også være potteplante. Du må tåle å stå i vinduet.

– I samme båt

Redaktøren viser også til et leserbrev fra tidligere høgskoledirektør Birgitta Rødstøl Næss som under tittelen «Kjære ordfører! Hvorfor så angstbitersk?» påpekte den samme tendensen hos ordføreren.

Edquist på sin side mener han har blitt god til å takle kritikk i løpet av sine fem år som ordfører.

– Hvis Kjøge mener at jeg har et forbedringspotensial i å motta kritikk, så er vi i samme båt. Jeg har ingen problemer med å motta kritikk. Er det noe jeg er blitt vant til, så er det å ta imot kritikk. Det har ikke vært noe annet, sier Edquist om de fem årene han har vært ordfører.

Også ordførerens kone, Monica Damgaard Edquist, bekrefter at det er familien som står bak ønsket om å stoppe abonnementet.

– Jeg var klar over at vi måtte takle tøffe medieomtaler fra lokalavisen, og det har vi som familie håndtert bra i fem år. Men de siste seks månedene har det eskalert til et nivå som er blitt veldig belastende, skriver hun i en tekstmelding til NRK.

Hun ønsker ikke å utdype hva som har blitt verre de siste seks månedene.