Hopp til innhold

Oppretter millionfond etter boksuksess

Forfatteren Jon Michelet fra Rygge oppretter et fond til støtte for prosjekter som dokumenterer krigshistorier i Norge.

Jon Michelet

Jon Michelet har innkassert en god fortjeneste på sin siste roman «En sjøens helt. Skogsmatrosen». Nå oppretter han et fond som skal brukes til å dokumentere krigshistorier.

Foto: Berit Roald

Pengene til fondet kommer fra salget av hans siste romansuksess.

– Der skal folk kunne søke om å kunne dokumentere krigsseilas under andre verdenskrig. Det finnes en mengde materiale og jeg har fått tilgang til noe, men offentligheten bør få tilgang til mye mer, sier han.

– For det andre vil jeg gjøre noe for de nye krigsveteranene. For dem som har deltatt i norske styrker i utlandet helt fra Tysklandsbrigadene etter andre verdenskrig og frem til Afghanistan-krigen og kanskje kommende kriger, sier han.

LES OGSÅ:

Plasserer millionbeløp på fond

Jon Michelet har innkassert en god fortjeneste på sin siste roman «En sjøens helt. Skogsmatrosen».

Nå vil han plassere et millionbeløp i et fond – der avkastningen skal gå til nye prosjekter som kan dokumentere krigshistorier, fortalt av norske krigsveteraner.

– Jeg har møtt dagens krigsveteraner, ganske unge, som sitter foran meg og forteller historier som er ganske rystende. Her er det noe som må ut og frem og dokumenteres - hvis de kan og vil det selv, sier han.

Michelets roman «En sjøens helt. Skogsmatrosen» ble sluppet i begynnelsen av november i fjor til strålende kritikker. Bare en uke etter utgivelsen var første opplag utsolgt.

LES OGSÅ:

– Historien fortjente et stort lerret

Romanens handling er satt til desember 1939. Atten år gamle Halvor Skramstad fra Rena i skogskommunen Åmot får hyre som lettmatros på linjeskipet M/S Tomar.

Verdenskrigen er i gang i Europa, men norske skip er fremdeles nøytrale.

– Det er et stort stoff om den norske sjømann og begynnelsen av sjøkrigen på havet. Jeg syns det fortjente et stort lerret og sterke farger, har Michelet forklart tidligere.

Halvor tar fatt på mye av den samme ruta som forfatteren tok på sin første båt.

– Jeg dro først til Australia og så til Østen. Halvor drar først til Det fjerne østen. Da Norge kommer med i krigen blir de omdirigert til Australia, og så bærer det videre rundt Kapp Horn og til slutt til Liverpool, forklarer Michelet.

Om bord på M/S Tomar får Halvor kallenavnet «Skogsmatrosen», noe som også stammer fra forfatterens liv på sjøen.

Jon Michelet (fra Larkollen) er norges mestselgende romanforfatter før jul. Boka, En sjøens helt: Skogsmatrosen, treffer blink hos 
publikum og forfatteren har aldri hatt en så travel førjuls-tid noen gang.

Jon Michelet