Hopp til innhold

- Nå er jeg 68 år og gjør comeback!

Jon Michelet har blåst støv av en gammel drøm og skrevet en «murstein» av en sjøroman.

Jon Michelet
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Jon Michelet har tenkt på det helt siden han ble forfatter. At han en eller annen gang måtte skrive den store sjøromanen, den store krigsseilerromanen.

– Dette er virkelig en bok jeg har hatt lyst til å skrive lenge, forteller Michelet til NRK.

Det kan virke som publikum har savnet en skikkelig ramsalt bok på markedet.

Michelets roman «En sjøens helt. Skogsmatrosen» ble sluppet i begynnelsen av november til strålende kritikker. Bare en uke etter utgivelsen var første opplag utsolgt.

– Historien fortjente et stort lerret

Det er desember 1939. Atten år gamle Halvor Skramstad fra Rena i skogskommunen Åmot får hyre som lettmatros på linjeskipet M/S Tomar.

Verdenskrigen er i gang i Europa, men norske skip er fremdeles nøytrale.

– Du har spent ut et veldig bredt lerret denne gangen?

– Ja, det er et stort stoff om den norske sjømann og begynnelsen av sjøkrigen på havet. Jeg syns det fortjente et stort lerret og sterke farger, forteller Michelet.

Halvor tar fatt på mye av den samme ruta som forfatteren tok på sin første båt.

– Jeg dro først til Australia og så til Østen. Halvor drar først til Det fjerne østen. Da Norge kommer med i krigen blir de omdirigert til Australia, og så bærer det videre rundt Kapp Horn og til slutt til Liverpool, forklarer Michelet.

(Teksten fortsetter under videoen)

  • SE VIDEO:
    Intervju med Jon Michelet om den nye romanen "En sjøens helt. Skogsmatrosen".

    Jon Michelet- En sjøens helt

Bymatrosen fra Moss og Oslo

Om bord på M/S Tomar får Halvor kallenavnet «Skogsmatrosen», noe som også stammer fra forfatterens liv på sjøen.

– Jeg var et år på tankbåt og da var det tre karer som ble kalt for det. Han ene kom fra Finnskogen og de to andre kom fra Eidskog. Vi fire var en sånn kameratgjeng, forteller Michelet.

– Du var en bymatros du da?

– Ja, det var jeg. Det var ikke populært med sjøfolk som kom fra Oslo. Gudskjelov så stod det i passet mitt at jeg er født i Moss, utbryter Michelet lattermildt.

– Heltebegrepet har noe for seg

Det har blitt utgitt noen sjøromaner i Norge tidligere, for eksempel Jens Bjørneboes «Haiene». «En sjøens helt» er imidlertid Norges hittil mest omfattende roman av sitt slag.

Bjørneboe var faktisk en av dem som oppfordret Michelet til å ta fatt på historien om krigsseilerne.

(Teksten fortsetter under lydfila)

  • HØR INTERVJUET MED MICHELET:

– Da Bjørneboe hadde utgitt «Haiene» møttes vi i Oslo og jeg nevnte for han at jeg ville skrive om krigsseilerne. Da sa Bjørneboe ja, men du må passe deg så du ikke heroiserer dem for mye, sier Michelet.

– Ja, og tittelen er «En sjøens helt»?

– Ja, og i det ligger det at jeg mener heltebegrepet har noe for seg. Vi så det senest i forbindelse med alt det fæle som skjedde på Utøya. Helt vanlige mennesker stod frem og ble helter, sier Michelet.

Han legger til at det også ligger en forferdelig ironi i tittelen.

– Da krigsseilerne kom hjem ble de ikke behandlet som helter, men som avskum. I avslutningen av dette verket får vi se at disse heltegreiene får en litt bitter smak, røper Michelet.

– Det er moro å gjøre en god match

Jon Michelet debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal. Siden har han uutgitt en rekke romaner, krimbøker og skuespill, for å nevne noe.

Han har opplevd det å gi ut «En sjøens helt» som et slags comeback.

–Det er lenge siden jeg har vært ute med en stor roman. Nå er jeg 68 år og gjør comeback! Det sies jo at ingen bokser er bedre enn sin siste kamp. Det er moro å gjøre en bra match nå, sier Michelet.

– Er du overrasket over at denne boka har fått så mye oppmerksomhet etter så kort tid?

– Det er veldig rart. Jeg tror kanskje jeg har truffet den der «strengen» i befolkninga. At alle har en bror, en far, en onkel som var til sjøs under krigen. At jeg plutselig vekker til live noe der, sier Michelet.

– Det morsomste er at anmeldelsene i Dagsavisen og VG er skrevet av kvinner om en roman som til de grader handler om menn, og det gjør det ekstra hyggelig, humrer Michelet.