Hopp til innhold

Vil du på badeferie i sommer? Kom til Oslo.

New York har det. Barcelona har det. Nå får også Oslo strand midt i sentrum.

Illustrasjon av Operastranda med grøntanlegg.

OPERASTRANDA: I ettermiddag spyles sand fra båt på plass på hovedstadens splitter nye strand. Og den ligger bare en åtte minutters spasertur fra Jernbanetorget.

Illustrasjon: HAV Eiendom

Stranda ligger rett sør for Operaen. Den er 100 meter lang, og den åpner etter planen på St. Hansaften.

Solveig Elisabeth Skjelbred Torp.

Solveig Elisabeth Skjelbred Torp er prosjektleder og landskapsarkitekt.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Det er vidunderlig å lage strand midt i en hovedstad. Vidunderlig i den forstand at forvandlingen blir så stor, og folk gleder seg veldig til å ta den i bruk. Det er en hyggelig arbeidsplass fordi folk som går forbi er glade og heier oss frem.

Solveig Elisabeth Skjelbred Torp er prosjektleder for arbeidet med Operastranda. Hun forteller at sanda som kommer med båten blir hentet fra Svelvik, der den har ligget siden siste istid.

Det skal 1200 kubikk til. Eller sagt på en annen måte: Sanda ville fått plass i 120 søppelcontainere, eller 40.000 30-litersbøtter. Og det er bare den sanda som skal ligge under vann. Den andre sanda er allerede kommet med lastebil. Den ble hentet fra et sandtak i Hønefoss.

Stranda er delt i to med en molo. Lengst sør er den langgrunne stranda for de som skal vasse og stabbe. Det er her mestparten av sanda er.

Den delen som ligger nærmest Operaen er beregnet for de som skal svømme. Her er bunnen dekket med mer stein enn sand.

Sand spyles inn på Operastranda fra båt. Her blir sanden spylt

Her blir den nye sanden lagt. Det skal 1200 kubikk til. Eller sagt på en annen måte: Sanda ville fått plass i 120 søppelcontainere, eller 40.000 30-litersbøtter.

Arbeidsgjengen har jobbet på spreng for å få stranda ferdig i tide til årets badesesong.

Arbeidsgjengen har jobbet på spreng for å få stranda ferdig i tide til årets badesesong.

New York har det. Barcelona har det. Nå får også Oslo strand midt i sentrum.

Stranda er delt i to med en molo. Lengst sør er den langgrunne stranda for de som skal vasse og stabbe. Det er her mestparten av sanda er.

Ny strand bjørvika 2021

Stranda ligger rett sør for Operaen. Den er 100 meter lang, og den åpner etter planen på St. Hansaften.

Badebyen Oslo

De siste årene har Oslo sentrum markert seg som badeby. Sjøbadet på Sørenga har blitt veldig populært. Her er det barnevennlig strand, utedusjer og stupebrett.

Havneområdet rundt Operaen er full av forskjellige badstuer som man kan legge på svøm fra.

Rett bak Munchmuseet er det flytebrygge å legge kajakken til, eller bruke som base til å hoppe i havet.

Til de nærmeste øyene går det rute-båt fra Aker brygge.

Utenfor Aker brygge, på Tjuvholmen, kan unger vasse på ei lita steinstrand.

Oslo kommune måler kvaliteten på badevannet hver uke. De sier at på Tjuvholmen er det alltid bra. På Sørenga hender det at det er uheldige bakterier. På Operastranda målte de i fjor og også to ganger i år, og da har badevannet fått tommel opp alle ganger.

Det er gjerne ved elveutløp når det kommer voldsomme regnvær over flere dager at badevannet blir dårlig. Hvis det skjer blir det satt opp skilt.

Har fjernet gamle synder

Arbeidsgjengen har jobbet på spreng for å få stranda ferdig i tide til årets badesesong.

I vinter måtte de ofte hakke vekk nattens is før arbeidet med stranda kunne fortsette. Når det var gjort var noen uti havet i tørrdrakter med måleutstyr, for å kunne hjelpe den som satt inne i gravemaskinen å plassere stein på korrekt sted.

– Det var ikke alltid tørrdraktene var like hele når arbeidsdagen var slutt. Det ble noen timer i den provisoriske varmestuen, sier Solveig Elisabeth Skjelbred Torp.

Operastranda, og operaen for den saks skyld, ligger på restene av det som en gang var Norges største skipsverft.

Jo mer gravemaskinene grov for å kunne legge nye rør og annet, jo mer gammel skitt fant de. På den tiden da de rev Nyland verksted i Bjørvika brukte man fortsatt havet som fylling og la lokk over problematisk avfall.

– De hadde heller ikke fjernet de gamle betongkonstruksjonene. Det er ikke sånn vi gjør det i dag. Nå fjerner vi problemet helt.

Operastranden

Det praktiske arbeidet med stranda begynte i januar. I februar begynte gravemaskiner å fjerne asfalt og grave i grunnen.

Foto: Anders Fehn / NRK

U-reist stein

Steinen som er brukt i arbeidet med Operastranda er plukket litt herfra og derfra. Noe er fra ei kai i København. Noe er brostein som ble brukt på Nylands verksted i sin tid.

I tillegg har prosjektleder Solveig Elisabeth Skjelbred Torp og hennes gjeng lett etter Grorudgranitt på gamle gårder i områdene rundt Grorud og i Røyken.

– Noen vet ikke at de har Grorudgranitt. De har revet et hus og så står en grunnmur igjen. Vi fant en meter her og en meter der. Vi fant stein folk var glad for å bli kvitt. Det er gøy at vi har fått det til, men det er mye arbeid med det.

Nå skal båten ta to runder til for å hente sand. Det neste vi kan se er at plenen rulles ut. Og så blir det St.Hansaften. Stranda åpnes, og vi kan dyppe tåa uti.

Fotografi av Nylands verksted i Bjørvika i 1934. Bildet er tatt av Anders Beer Wilse.

Operastranda ligger rett bak Operaen, der gamle Nyland mekaniske verksted lå. Nylands drift i Bjørvika ble lagt ned i 1971.

Foto: Oslo Museum
Nylands verksted i Bjørvika i 1933. Fotografiet er tatt av Anders Beer Wilse.

Under arbeidet med Operastranda, på to meters dyp, fant arbeiderne 40-50 m2 av mer enn hundre år gammel brostein som har vært i bruk på Nylands verksted. De gjenbrukes nå på stranda.

Foto: Oslo Museum

Hei

Er det bygninger eller områder i Oslo du er nysgjerrig på hva skal skje med? Send meg gjerne en e-post. Jeg prøver å følge med på byutviklingen i Oslo.