Hopp til innhold

Olaf Bulls kirsebærtre sagd ned

Erstatningen til "det første treet som blomstret" i hovedstaden er saget ned. Olaf Bulls byste står nå alene, til Jan Erik Volds store fortvilelse.

Jan Erik Vold protesterer
Foto: Øzgur Tufan / NRK

For under en uke siden sto kirsbærtreet ved siden av statuen til Olaf Bull.

Vold skuer over grenene

Vold skuer over grenene.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Det eneste som er igjen i dag, er en avsagd stubbe og noen kvister, og det får Jan Erik Vold til å reagere.

– Ikke bare er treet sagd ned, det ble sagd ned for 5-6 dager siden, og enda har de ikke engang giddet å rydde opp kvistene og restene av treet.

Først originalen, så erstatningen

Dette var det treet som i sin tid ble plantet da det "opprinnelige" kirsebærtreet ved Aaars & Voss skole, der Olaf Bull gikk, ble sagd ned. Treet ble plantet for å hedre skolens minne i 1989, 20 år etter at den tradisjonsrike skolen ble lagt ned.

Jan Erik Vold og mange andre protesterte da det ble sagd ned. Og nå har de sagd ned "erstatteren". Seks dager etter at treet har blitt sagd ned klarer ikke Vold å se hvordan Oslo kommune kunne gjøre noe slikt.

– Jeg går ut fra at de som sagde det ned ikke visste at de sagde ned et hellig tre. For da kunne de jo ha spurt noen botanikere om hva man kan gjøre med det.

Han mener at treet er viktig, på grunn av treets betydning i Oslos historie.

– Det å bo i en by betyr at visse plasser betyr mer enn andre plasser. Og denne plassen betyr veldig mye for mange, i kraft av at dette er Olav Bull sted i Oslo. Og i kraft av at det opprinnelige kirsebærtreet var så usedvanlig, fordi det var så frodig og blomstret så fyldig, og fordi det blomstret som det første treet i Oslo sentrum, sier Vold.

Hva mener du? Si din mening på slutten av artikkelen.

– Det var dødt

Det var Oslo kommune friluftsetaten som klarerte rivingen av kirsebærtreet. Faglig leder for bytrær, Tore Ness, sier treets dårlige tilstand var avgjørende når de tok beslutningen om å rive det.

– Det treet ble hogd fordi det døde, ganske enkelt. Det bare døde. Vi har fulgt med det i flere år, og sett at det har vært i dårlig tilstand. Jeg vet ikke hvorfor, men det kan ha sammenheng med salting, uten at vi vet at det har noen sammenheng. Treet måtte ned av sikkerhetsgrunner, sier Ness.

Ønsker navn, adresse og telefonnummer

Det er imdlertid ingen planer om å reise en erstatter denne gangen. Men det har ikke Vold planer om å godta.

– Nå må vi protestere enn en gang, og spørre hvem i kommunen står anvarlig for denne beslutningen. Navn, addresse og telefonnummer, sier Vold.

Kun stubben står igjen.

Kun stubben står igjen.

Foto: Øzgur Tufan / NRK