Hopp til innhold

Enorm interesse for frø og planting: Marte dyrker til og med badesvamp

Marte Berg sår og dyrker alle grønnsaker selv. Interessen for hjemmedyrking har eksplodert under koronaen.

Marte Kristin Berg blant flere grønne planter

SPIRER OG GROR: Marte Berg håper at hun om noen år kan bli selvforsynt.

Foto: MARTE BERG / OYENKILHAGEN

– Hverdagen er travel og hagearbeidet blir en viktig pause. Det gir mye tilbake, sier Marte Berg.

I hagen hennes i Fredrikstad er det flust av kasser hvor det spirer og gror. Alt fra squash og agurk til chili. I år skal hun også prøve seg på noe som ikke bare kan spises.

– Jeg skal dyrke en loofah svamp. Når den er ferdig kan den brukes som en miljøvennlig badesvamp. Det er et helt naturlig produkt som man kan bruke i stedet for kjøpe plastikk i butikken.

Berg er inne i sin fjerde sesong med hjemmedyrking.

Tomater og Frilandsagurk

Marte Berg dyrker grønnsakene sine i drivhus, og deler bilder av det på Instagramkontoen @oyenkilhagen.

Bifftomat

I drivhuset dyrker hun blant annet bifftomater.

Frilandsagurk

Dette er en frilandsagurk.

Dyrking i varmbenk

I år har Berg begynt å dyrke i varmebenk. Her brukes hestemøk for å varme opp, slik at plantene kan spire og gro selv om det er kaldt.

Hun bestemte seg for å få kjøkkenhage da familien flyttet fra Oslo til mer landlige omgivelser i Fredrikstad.

– Før pendlet jeg til jobb i Oslo. Tiden på toget ble brukt til å lese hagebøker.

Med årene har hagen vokst og mesteparten av fritiden går med til å holde på i hagen med familien. Det er bra både for psyken og planeten, sier hun.

Det er mange som har gjort som henne det siste året.

Mer hjemmetid kan være årsaken

Da Norge stengte ned i fjor, merket flere av landets blomsterbutikker og hageforretninger en stor økning i salget av frø og utstyr til hjemmedyrking.

– I fjor hadde vi en økning på nesten 70 prosent på salg av frø. Det har nesten vært vanskelig å få tak i nok, sier kategoriansvarlig i Hageland, Knut Tveit.

Også Mester Grønn har merket den økende interessen.

– Vi ser at trenden fortsetter i år. Det er krydder og grønnsaker som har fått en skikkelig oppsving. Så interessen, den er der, sier innkjøper i Mester Grønn, Siri Jahre Nummdal.

Tveit tror økt fokus på bærekraft og miljø inspirerer mange til å begynne å dyrke selv.

– Men jeg tror hovedårsaken var at folk var mer hjemme. Jeg tror også det gir litt mersmak når man får til å dyrke noe.

Også mindre forretninger, som Rød Planteskole i Fredrikstad, har opplevd en eksplosiv økning i frøsalget det siste året.

NRK forklarer

Hvordan dyrke tomater hjemme?

Hvordan dyrke tomater hjemme?

Slik kommer du i gang!

Når du skal så tomater bør de såes innendørs. Vinduskarmen er ofte et bra sted, der er det god varme og mye lys. Hvis du ikke har sådd tomater enda, er det på høy tid å gjøre det nå! 

Hvordan dyrke tomater hjemme?

Hva gjør du når planten har begynt å vokse?

Når planten blir fem til seks centimeter høy, bør den prikles om til en vanlig plast- eller torvpotte. Den bør være 10-12 centimeter i diameter og man bør bruke jord som ikke er for sterkt gjødslet. La planten gro i denne potten slik at den får etablert en god og kompakt rotklump helt frem til det er bra nok temperatur ute, som gjerne er i slutten av mai og starten av juni. Da er frostnettene normalt over, og tomatplanten kan pottes opp i en større potte.  

Hvordan dyrke tomater hjemme?

Hvordan skal du plante tomatplanten ute?

Potten som planten skal gro i hele sommeren bør være på minst ti liter. Her kan du bruke jord som er tilsatt langtidsgjødsel og plante tomatplanten i potten. Bind platen mot en pinne eller et tau som den kan vokse oppover på. Tomater vil ha det så varmt og solrikt som mulig, så finn en lun plass der den kan trives om du ikke har et drivhus! Etter hvert som planten vokser må du sno planten rundt tråden eller pinnen. 

Hvordan dyrke tomater hjemme?

Fjern «tyvene»!

De aller fleste tomatplanter, med unntak av busktomater, får sideskudd mellom hovedstammen og grenene som må fjernes. Dette er «tyver» som tar mye av næringen hovedplanten trenger for å sette blomst og tomater. Tomater trenger mye gjødsel og vann - så husk å vanne rikelig. Gjødsle kan du gjerne gjøre en gang i uken. 

Hvordan dyrke tomater hjemme?

Når kan du høste tomatene?

Etter hvert kommer det små blomsterklaser med gule blomster på planten. Disse blir etterhvert til tomater, som man kan høste når de blir litt myke og røde eller gule. I slutten av juli, eller starten av august, kan man gjerne klippe av toppen på planten for at den ikke skal vokse så mye mer og heller konsentrere seg om å modne de fruktene som er på planten. 

Kilde: Knut Tveit 

Les også: Kjøleskapet er fullt av ting du kan så i

Har opprettet nytt studium

Også Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har lagt merke til det gryende engasjementet for blant annet dyrking.

De har derfor lagd et nytt masterstudium – Urbant landbruk.

– Det er opprettet fordi vi ser et stort engasjement rundt dyrking i byene. Ikke bare i Norge, men faktisk over hele verden, sier professor ved institutt for plantevitenskap, Trine Hvoslef-Eide.

Hun mener det er flere grunner til hvorfor dyrking har blitt populært.

– I dag er det et engasjement for miljø og bærekraft, og en nysgjerrighet på mat. Jeg tror det er mange som er opptatt av dette, og at det å lage mat fra bunn av har blitt trendy.

Vil bli selvforsynt

Marte Berg håper hun i løpet av noen år klarer å forlenge sesongen, slik at hun ikke trenger å handle inn grønnsaker i butikken.

– Jeg vil ikke bite over for mye på en gang, fordi det kan drepe litt gleden i det. Det må komme med små skritt.

Hun har flere råd til de som ønsker å dyrke hjemme.

– Dyrk noe du virkelig liker å spise fordi det er det som motiverer, og gi deg selv tid til å bli kjent med plantene og hva de trenger.