Hopp til innhold

Ordføreren: – Den er fin... fra enkelte vinkler

Landemerket til 3,1 millioner kroner får blandede reaksjoner fra innbyggerne i Askim. Men ordføreren synes det er litt fint: – Den er der for å provosere og få folk til å lure.

Created by InfoE-Motion kalles den, og er et symbol på Askim som en kraftkommune. Men kraftige har også reaksjonene på kunstverket langs med E18 vært.

Dette landemerket får blandet mottakelse av innbyggerne i Askim kommune i Østfold.

Det nye landemerket som ligger tett inntil nye E18 forbi Askim rager 16 meter over bakken, er 10 meter bred og veier 30 tonn.

Frank Robert Holmen

Frank Robert Holmen skjønner ikke hva landemerket i Askim skal forestille.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Utsmykkingen består av 2500 rør som er tredd gjennom en plate, og kostet 3,1 millioner kroner å bygge.

Innbyggerne gjester i Askim kommune vet ikke helt hva de skal synes om det nye landemerket «e-Motion».

– Jeg vil ikke si at det passer så godt inn i landskapet. Hva skal det ligne på? Det er en veldig stor og grå vegg, og det er det. En veldig unødvendig vegg til 3,1 millioner, sier Frank Robert Holmen fra Askim.

– Jeg stusset litt. Jeg trodde det var en infotavle, men jeg er ikke sikker på hva det var. Det lyste jo ikke av den, det var grått. Det var veldig uvant å se noe slikt langs veien, mener Jon Dahl som er på besøk fra Hamar.

Skal provosere

Thor Hals

Askim-ordfører Thor Hals er fornøyd med det nye landemerket i kommunen.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Det var i 2011 at Askim kommune utlyste en nasjonal konkurranse om et landemerke. Året etter ble kunstverket til arkitekt Espen Handegard kåret som vinner.

Ordføreren i kommunen har fått med seg at det ferdige kunstverket har fått blandet mottakelse, men selv er han fornøyd.

– Det er noe helt annerledes enn hva man kan se noe annet sted. Den er der for å provosere, og for å få folk til å lure på hva i all verden det er for noe, sier Thor Hals.

– Et landemerke som ikke synes eller ikke blir diskutert må være et dårlig landemerke, legger han til.

– Feilplassert

Bølgene i installasjonen skal representere fossene i de tre kraftverkene i kommunen. Men det er det ikke alle som skjønner med det første.

– Noen synes det er kjempefint, noen synes det er gørrstygt, og andre skjønner ikke greia. Det er kanskje sånn kunst skal være for å fremprovosere ytringer, mener Hals.

– For det første er det feilplassert, og for det andre er det brukt penger på noe som det ikke er noe stas med. Jeg synes det er dårlig bruk av penger. Man kunne funnet på noe nærmere Askim og ikke langs motorveien. Det er ikke det grann pent. Jeg overser det, jeg titter heller en annen vei, er den klare beskjeden fra Ragnhild Bråten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

e-Motion i Askim

Slik ser «e-Motion» ut på avstand.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Viser til Solbergtårnet

Men ordføreren forsvarer pengebruken, og minner om at de 3,1 millionene som er brukt er et spleiselag mellom kommunen og næringslivet.

Solbergtårnet

Solbergtårnet kostet 52 millioner å bygge og har blitt sterkt kritisert etter at det åpnet i 2010.

Foto: Anders Winlund

Han viser også til det mye omtalte, og sterkt kritiserte, Solbergtårnet som ligger omtrent 50 kilometer lenger sør – langs E6 i Sarpsborg.

– Det kostet langt over 40 millioner kroner. Effekten vi har fått er vel så bra som Solbergtårnet, men for en mye mindre penge.

Sarpsborg og Fredrikstad kommuner og Østfold fylkeskommune har måttet finne seg i sterk kritikk for pengebruken, etter at Solbergtårnet til 52 millioner kroner ble åpnet i 2010.

Les også:

– Litt tamt fra enkelte vinkler

Thor Hals mener «e-Motion» fungerer godt som et blikkfang, og et referansepunkt for folk som kommer kjørende på E18.

– Kommer du fra Oslo og kjører forbi landemerket, da vet du at du har kjørt for langt.

e-Motion i Askim

Bølgene i installasjonen skal forestille fossefallene i de tre kraftverkene i Askim kommune.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Vi har jo også skilt som viser at man kjører inn i en ny kommune? Trenger man et slikt landemerke?

– Det er et godt spørsmål. Egentlig trenger man det ikke, men det gjør noe med omgivelsene våre. Det stimulerer, det provoserer, det gjør at vi reflekterer litt, og det setter oss på kartet. Et skilt langs veien har alle, men dette landemerket er det kun vi som har.

Synes du det er fint?

– Jeg synes det er spesielt, og fint fra enkelte vinkler. Også er det litt tamt fra enkelte andre vinkler. Jeg er spent på hvordan det ser ut når vi skal ha den offisielle åpningen i august, for da er også lyssettingen på plass.

Så spørs det om innbyggerne i Askim er like spente.

– Det er ikke så lett å titte til siden for å beundre kunstverket i et halvt sekund når man kjører forbi. Jeg kan ikke si at det er pent. Det er en grå vegg, og en grå vegg er vel aldri pen. Det passer ikke inn, mener Frank Robert Holmen.