Ny voldtektsbølge i Oslo

Det har vært uvanlig mange overfallsvoldtekter i vinter. - Han sa: hvis du lager noe lyd nå så dreper jeg deg, forteller et av ofrene.

Politi i Oslo
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Senest i natt ble en kvinne i slutten av 30-årene banket opp og voldtatt i det hun låste seg inn i oppgangen sin i Prinsens gate i Oslo sentrum.

Politiet vet ikke om det er noen sammenheng mellom de mange voldtekene og voldtektsforsøkene som har vært i Oslo etter nyttår.

Ifølge politiet har det vært uvanlig mange overfallsvoldtekter til vinter å være.

Lik framgangsmåte

Siden nyttårsaften har det vært ti overfallsvoldtekter eller forsøk på overfallsvoldtekter i Oslo. I kun to av tilfellene har politiet pågrepet de antatte gjerningsmennene. Det er ennå for tidlig å si om det er en sammenheng mellom alle tilfellene, sier politioverbetjent i Oslo-politiet Anne Rynning Aasen.

Fantomtegning av den etterlyste
Foto: Politiet

- Det er vanskelig å uttale seg konkret om sammenhengen, når vi har saker med ukjent gjerningsmann. Vi ser likheter i og med at det er kvinner som er overfalt idet de er på vei hjem, sier Aasen.

I alle bortsett fra ett av tilfellene er det bare én gjerningsmann. I tillegg er det noen likhetstrekk i beskrivelsene av overfallsmennene.

- De beskrives litt forskjellig, men det som er felles for dem, er at de er av utenlandsk opprinnelse. De beskrives som lyse i huden, og det er umulig å si hvilket land de kommer fra, forklarer Aasen.

Overfalt i egen oppgang

De de fleste hendelsene har kvinner blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt i det de har låst seg inn hjemmet.

Østlandssendingen har snakket med en av kvinnene som ble overfalt og forsøkt voldtatt i sin egen oppgang på Majorstua før jul.

Hun forteller at hun var på vei hjem fra byen og gikk å pratet i mobiltelefonen. Etter at hun låste opp ytterdøra gikk en mann inn i oppgangen sammen med henne.

- Lag lyd og jeg dreper deg

Han ble med henne inn i heisen og i det hun la på telefonen og gikk ut av heisen tok han kveletak på henne. Så truet han med å drepe henne.

- Han sa: Hvis du lager noe lyd nå så dreper jeg deg, forteller den unge kvinnen.

Han prøvde også å kysse henne. Kvinnen klarte heldigvis å rope om hjelp, og da stakk gjerningsmannen med det samme.

Venter ved inngangen

Politiet ser at disse gjerningsmennene oppererer på litt forskjellige måter.

- Det vi ser er at noen blir fulgt på gata et stykke, før gjerningsmannen tar kontakt med kvinnen akkurat idet hun låser seg inn. Andre ganger oppholder mannen seg nær porten når kvinnen kommer, sier Aasen.

Den siste overfallsvoldtekten politiet har fått melding om skjedde i natt da en kvinne ble banket opp og voldtatt i det hun låste seg inn i oppgangen sin i Prinsens gate i Oslo sentrum.

Politiet vil nå etterforske sakene videre, men har ikke noe svar på hvorfor det har vært så mange overfallsvoldtekter den siste måneden.