Oppfylte fansens ønsker

Jon Michelet skrev inn John Lennon i den nye boka i serien om krigsseilerne.

Jon Michelet
Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Lørdag kommer den – fortsettelsen på Jon Michelets suksess-serie «En sjøens helt».

De tre første bindene er solgt i over en halv million eksemplarer, har gjort forfatteren til en holden mann og er en av de største forlagssuksessene i moderne tid.

Og det er nettopp blandingen av fiksjon og fakta som er årsaken til suksessen, tror forfatteren selv.

– Jeg tror grunnen til at verket har blitt en suksess er nettopp at det dokumentariske grunnlaget er veldig solid, kombinert med at jeg dikter. Og at jeg forklarer veldig nøye både i forord og etterord hva jeg gjør i boka og hvilke kilder jeg bruker. Det gjør at folk kan kikke meg i korta, forklarer Jon Michelet.

Vi møter han hjemme i Larkollen i et rom som fungerer både som kontor og bibliotek. Foran seg på bordet ligger en metallboks med halsdrops. Fisherman's Friend, passende nok. Romanserien omhandler krigsseilernes liv og skjebne, og skal totalt gis ut i fem bind.

Se et lengre intervju med Jon Michelet her:

Se videointervju med forfatter Jon Michelet som er klar med fjerde bind i bokserien «En sjøens helt».

Se video med Jon Michelet hvor han forteller om sin nye bok og arbeidet med den. Foto: Tor René Stryger.

Jugehistorie om John Lennon

Bokomslag, Blodige strender, En sjøens helt

Det fjerde bindet i serien «En sjøens helt» kommer lørdag.

Lørdag kommer bind fire, «Blodige strender», i butikkhyllene. Da blir det nye skildringer av matros Halvor Skramstad og norske sjøfolks opplevelser av årene fra 1942 og fram til D-dagen i 1944 – bundet sammen av historier som Michelet finner på selv.

En av historiene i boka handler om en to år gammel gutt ved navn John Winston Lennon. Forfatteren har fått ønsker fra fansen om å skrive inn noe The Beatles-relatert i bøkene. Nå får de det.

– Jeg fikk et ønske fra flere lesere om jeg ikke kunne få inn The Beatles i boka all den tid handlinga ligger til Liverpool, og John Lennon er født i 1940, forteller Michelet. Lattermildt forteller han at han har latt hovedpersonen i boka møte den da to år gamle John Lennon i en blomsterbutikk, og lært lille John å synge «Bæ, bæ lille lam». Senere lar Michelet karakteren Halvor Skramstad skryte av at han var den første som hørte John Lennon synge offentlig.

– Noen slike ting synes jeg man kan by på i en roman, det skal ikke bare være krig og elendighet – derfor er det også noen pussige hendelser, sier forfatteren lattermildt.

Ber «finn fem feil»-folka melde seg

Men det er et alvor over bøkene. Jon Michelet ønsker å rette et kritisk blikk på den behandlinga krigsseilerne har fått. Men altså med sine egne virkemidler.

Du kaller det et maleri?

– Det er jo ikke en dokumentarfilm eller et fotografi av verdenskrigen som jeg viser frem. Jeg har jo dikta mange av elementene, men for å gjøre maleriet bra så er mange av elementene også virkelige, sier Michelet.

Er du redd for å bli tatt på noe?

– Jeg ber inderlig at dem jeg kaller «finn fem feil»-folka umiddelbart melder seg på banen med ett eller annet, men jeg håper jo det er smårusk, selvfølgelig, ler forfatteren.

Og han kan bare le. Bøkene hans om sjøens helter har danket ut både husmorporno og tåreperser , og han har toppet norske bestselgerlister. «Blodige strender» har et førsteopplag på hele 35 000, og Michelet er allerede i gang med det avsluttende 5. bindet i denne serien. Det kommer neste år, og omhandler invasjonen i Normandie og på Filippinene, samt etterdønningene i Norge med Nortraship-oppgjøret fram til 1954.

Men først skal «Blodige strender» ut til leserne. Og skal man tegne et bilde hvordan det kommer til å gå, så kommer også denne boken til å bli en braksuksess.

Se Jon Michelet lese et utdrag fra sin nye bok i videovinduet under:

Jon Michelet leser utdrag av sin nye bok «Blodige strender», bind fire fra serien «En sjøens helt».

Jon Michelet leser her et utdrag av sin nye bok «Blodige strender», bind fire fra serien «En sjøens helt».