Hopp til innhold

Søkkrik, men fortsatt kommunist

Kronene triller inn til Jon Michelet etter bøkene om sjøens helter, men forfatteren er fortsatt tro mot sitt politiske ståsted.

Jon Michelet

Jon Michelet har tjent 15 millioner kroner på sitt livsverk om krigsseilerne.

Foto: Berit Roald

Den tidligere Klassekampen-redaktøren har ifølge bladet Kapitals beregninger tjent minst 15 millioner kroner på sin boksuksess om de norske krigsseilerne.

Jeg regner meg stadig som kommunist. Penger kan forandre folk, men ikke meg. Jeg levde for litt over minstepensjonen og noen ganske små forfatterinntekter da mitt økonomiske eventyr begynte. Slik har jeg fortsatt å leve

Jon Michelet

– Ble voksen på sjøen

Forfatter Jon Michelet gjorde i 2012 stor suksess med første bind i serien om «En sjøens helt» og han solgte i fjor mest av alle norske romanforfattere.

Forfatteren som er kjent for flere romaner, blant annet «Orions belte», har brukt sin kunnskap om sjøen i boksuksessen. For det ble sjømann av Jon Michelet også. Han ble styrmann, men det ble ikke helt som han hadde drømt om. Det var mye hardt arbeid, og mye kjeft å få.

– Jeg ble voksen på sjøen. Jeg gikk fra å være gutt til å bli mann, og jeg lærte meg å arbeide. Under alle himmelstrøk og alle slags folk, og det er et privilegium for et ungt menneske å få oppleve. Det former deg, har han sagt i et tidligere intervju med NRK.

På midten av 70-tallet la mossingen sjøen bak seg og tok opp pennen.

Den første boken gjorde Michelet til den mest solgte av alle norske romanforfattere i 2012. Han danket også serien «Fifty Shades of Grey» ut av bestselgerlistene.

Oppfølgeren gikk rett til topps på bestselgerlista en uke etter at den ble lansert i fjor høst. Samtidig lå første bind i serien på 2. plass.

I september kommer bind tre i romanserien Michelet selv beskriver som sitt livsverk.

– Det har vært en lykke for meg nå, hvor veldig mange andre må gå av pensjon, så skriver jeg mer enn noen gang.

Fortsatt kommunist

Bøkene har solgt 15 ganger mer enn han hadde forventet.

En sjøens helt

Bøkene om krigsseilerne har vært en suksess for Michelet.

Foto: Oktober forlag

– Jeg regner meg stadig som kommunist. Penger kan forandre folk, men ikke meg. Jeg levde for litt over minstepensjonen og noen ganske små forfatterinntekter da mitt økonomiske eventyr begynte. Slik har jeg fortsatt å leve, understreker 70-åringen i et intervju med Kapital.

Selv om han har blitt søkkrik, har han beholdt en nøkternhet, mener han.

– Jeg har kjøpt meg en snøfreser, «en jævlig fin drill», en ny jakke og en leilighet der han og kona Toril Brekke skal bo i alderdommen, for en del av bokinntektene.

Nylig opprettet han imidlertid et privat fond, Polstjerne-fondet, som han har plassert omlag en million kroner i foreløpig, melder samme kilde.

– Jeg ønsker å gi noe tilbake til krigsseilerne og deres pårørende, og så har jeg et brennende ønske om at Norge ikke skal behandle krigsveteranene fra operasjoner etter 2. verdenskrig like dårlig som krigsseilerne ble behandlet, forteller han videre.

I dag mottok forfatter Jon Michelet østfoldprisen og en gave på hundre tusen kroner. Og prisen - den er vel fortjent - mener Michelet selv.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.