Ny flåttsykdom gir blodpropp

Forskere i Sverige har oppdaget en sykdom som spres via flått og kan forårsake blodpropp i ben og lunger. Må regne med at den finnes i Norge også, sier skadedyrekspert.

Flått

En nyoppdaget sykdom som spres via flått kan gi blodpropp hos mennesker.

Foto: E. R. Deddinger / Scanpix

Sykdommen har tidligere blitt oppdaget i Tyskland, Sveits og Tsjekkia. Totalt åtte tilfeller har blitt påvist. Tre av dem i Sverige, skriver dn.se.

Forskerne mener at smitten spres fra smågnagere via flått og til mennesker. Det anslås at 10 prosent av flått og ni prosent av smågnagerne i Sør-Sverige bærer på sykdommen.

Man må regne med at sykdommen også finnes i Norge, det mener Preben Ottesen ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

– Denne bakterien er ikke påvist i Norge, men de har undersøkt fem ulike steder i Sør-Sverige og fant bakterien på alle stedene. Det er derfor vi kanskje må regne med at den finnes i Sør-Norge også, sier han til NRK.no.

Ikke alle rammes av bakterien

Preben Ottesen, ed avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet

Preben Ottesen sier at flåttsykdommen allerede kan være i Norge.

Foto: Anne Lene Solbakken/Folkehelseinstituttet

Alle de som har blitt påvirket hittil har fått nedsatt immunforsvar. Sykdommen gir influensaliknende symptomer med langvarig høy feber, hoste og smerte.

Det første tilfellet som ble funnet i Sverige var sommeren 2009. En 77 år gammel man fra Gøteborg-området fikk høy feber og bevisstløs. Under behandling fant legene blodpropp i både bein og lunger.

Men Ottesen mener at folk flest ikke bør frykte bakterien.

– Den er sjelden, det er ikke noen folkesykdom i det hele tatt. Den rammer kun de som fra før har et veldig nedsatt immunforsvar, sier han.

Også de andre svenskene som har blitt syke er i 60- og 70-årsalderen.

Det er uklart hvorfor sykdommen gir blodpropp, men flere grunner er mulig.

– Når kroppen ikke klarer å ta hånd om en infeksjon i blodet, kapsler den inn infeksjonen i en blodprodd, sier professor ved Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg, Christine Wennerås, til dn.se.

Les også: