Norske milliarder til Sverige

Vi handlet for 10,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet de fire siste kvartalene.

Grensehandel på Nordby

Nordby Shoppingsenter ved Svinesund står for en stor del av kaka. I år regner de med en omsetning på 3,7 milliarder svenske kroner.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Dette er en økning på nærmere 3 prosent sammenlignet med forrige firekvartalers periode. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Antall dagsturer økte med litt over 2 prosent i samme periode, fra 6,3 til 6,5 millioner turer.

LES OGSÅ:

Norske penger gir salgsrekord

De norske pengene har blant annet gjort at Nordby Shoppingsenter har blitt Sveriges mest lønnsomme kjøpesenter.

I en undersøkelse gjennomført av det svenske kjedebladet Icanyheter, kåres Maximat Nordby på topp blant 100 målte butikker.

I fjor omsatte MaxiMat Nordby for 557,4 millioner målt i norske kroner. Dette ga et driftsoverskudd på 65,9 millioner norske kroner.

LES OGSÅ:

Regner med 3,7 milliarder i omsetning

Etter utvidelsen av senteret i fjor er det nå 110 butikker som er fordelt på 80 000 kvadratmeter, som suger til seg handlekåte nordmenn.

Nordby Shopping Center har havnet blant de aller største kjøpesentrene i Norden, og regner i år med en omsetning på 3,7 milliarder svenske kroner.

I 2004 var omsetningen på 426 millioner kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tor Erik Lund (t.v) og Henrik Rød

Tor Erik Lund (t.v) og Henrik Rød har sikret seg et stort utviklingsareale og etablerer Svinesund Handelspark på det gamle markedsområdet.

Foto: Nedre Glomma Avis

Planlegger nytt gigasenter på Svinesund

På handelsområdet på gamle Svinesund kan handelen fort bli doblet. Nå er et nytt kjøpesenter under planlegging.

Tor Erik Lund og Henrik Rød har – gjennom sitt selskap Aedifico Properties AS - sikret seg et utviklingsområde på 270 mål på og rundt Svinesunds handelsområde på svensk side av grensen.

Aedifico ser for seg et nybygg med inntil 25 000 kvadratmeter handelsareal, og at motoren i storsatsingen vil bli en gigantisk dagligvareforretning.

Ny næring skal tilføre markedsområdet 1,5 milliarder i årlig omsetning, mens de etablerte butikkene skal løftes til tilsvarende nivå, skriver Nedre Glomma Avis.

Total investering på det gamle Svinesund-området anslår Aedifico vil ligge på om lag 350 millioner kroner.