Norges eldste ble 110 år i dag

– Tante var morsom! Hun var midtpunktet i selskaper, hadde åpent hus og sprø påfunn.

Julie Elisabeth Ekenes

Julie Elisabeth Ekenes ble født 26. desember 1904. Det betyr at hun var 16 år da det ble mulig å kjøpe seg en elektrisk varmtvannsbereder i Norge. Da Beatles debuterte på plate var Julie 58 år og det året John Lennon ble drept ble hun 76. Hun ble 78 det året Oddvar Brå brakk staven og 79 da Dynastiet ble vist på norsk fjernsyn for første gang.

Foto: Elin Martinsen / NRK

2. juledag ble Julie Elisabeth Ekenes 110 år. Dagen ble feiret med familie og ansatte på St.Halvardshjemmet.

Jorunn Kleppe

Jorunn Kleppe, niese (76).

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Hun tok oss med på kino og teater. Det var festlig å komme til tante, sier Jorunn Kleppe. Julie Elisabeth selv har ikke kunnet snakke på mer enn ti år.

Niesen bodde hos tanten sin i Ingeborggata 9 like ved Vålerenga kirke i ti år.

– En gang da venninnene mine ringte på gikk tante ned i kneståeende før hun åpnet døra. Det så ut som om en dverg åpnet, vet du. Og da var hun 50-60 år gammel.

– Vondt å tenke på

Julie Elisabeth Ekenes til høyre

Søsteren Karoline (Kari) og Julie Elisabeth.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Julie ble født med klumpfot. Tilstanden ville latt seg behandle i dag, men ikke på Julie Elisabeth Ekernes tid.

– Hun haltet mye. Guttene var forelsket i henne, hun flørtet og likte det. Men hun sa en gang at ingen nok ville ha henne på grunn av foten. Det er vondt å tenke på at hun trodde hun ikke kunne gifte seg.

Julie Elisabeth ble født i Värmland i Sverige. Hun hadde svensk mor og norsk far. Faren døde da Julie var liten. Den lille familien med mor, søster Kari og Julie flyttet til en tante på Skiptvet i Østfold, der vokste Julie opp.

Tøyset med fine damer

Da hun ble voksen dro hun til Oslo og begynte som syerske. Hun arbeidet i mange år hos skredder Otto Robsam i Karl Johans gate 15.

– Hun sydde kjoler til døtrene til Jens Book-Jenssen og Leif Juster. Hun var stolt av det. Det var konene som kom med døtrene til skredderen.

Julie sydde også fine kjoler til seg selv, hun bar preg av å være flott, sier niesen. Og hun kunne også være rampete.

– Hun likte en fint. Var det fine fruer som kom kunne det hende hun ville vise seg litt. En gang sa hun alvorlig til en kunde som var fin på det: Er det greit at jeg legger opp skjørtet ved det stoppet der?

For lesere også langt yngre enn Julie Elisabeth: stoppet betyr det stedet på klesplagget der noen har stoppet, dvs. reparert. Synlig stopp passet seg ikke for damer som var fine på det.

Julie Elisabeth Ekenes

Julie Elisabeth Ekenes sammen med en av mange søndagsskoleklasser hun var lærer for. Kristenlivet var viktig for henne.

Foto: Elin Martinsen / NRK
Julie Elisabeth Ekernes passerseddel

Julie Elisabeth arbeidet som syerske hele livet. I mange år jobbet hun for skredder Otto Robsam. Dette er passerseddelen hennes som hun behøvde for å få lov til å komme inn i bygningen under krigen da tyskerne okkuperte Norge.

Foto: Elin Martinsen / NRK