Hopp til innhold

Nordmann laget årets julebok

En utflytta halling gjør suksess med boka «Juledrømmen» i USA. Bilder av isbjørner, reinsdyr og nordlys har sjarmert amerikanerne i senk.

Juledrømmen

Naturfotograf Per Breiehagen fra Ål har tatt bildene i boka 'Juledrømmen'. Han har brukt mange timer på å redigere hvert bilde.

Foto: Per Breiehagen

Juledrømmen

Den suksessrike boka er også utgitt på norsk.

Foto: Juritzen forlag
Familien bak boka "Juledrømmen"

Familien bak boka. Per Breiehagen, Lori Evert og Anja.

Foto: Juritzen forlag

Amerikanerne kastet seg over boken «Juledrømmen» eller «The Christmas Wish» som den heter på engelsk, da den ble lansert i september i år. Den nådde 5.-plassen på New York Times bestselgerliste før den ble utsolgt. Bak boksuksessen står en utflytta halling og familien hans.

– Forlaget produserte ti ganger mer enn de vanligvis gjør med denne typen bøker, men nå er den utsolgt overalt, sier Per Breiehagen.

Breiehagen er mannen bak bildene i den populære juleboken. Han flyttet til Minnesota for 25 år siden for å studere, men ble værende etter at han traff Lori Evert. Det er hun som har skrevet teksten i boka, mens datteren deres Anja (9) er modell.

Rød stakk fra Ål

Det hele begynte da familien var på besøk i Ål i Hallingdal for fem år siden. Søsteren til Per gikk gjennom et skap og fant frem en del gamle klær.

– Vi kledde på Anja en rød stakk, en blå genser og en nisselue som stod rett opp. Hun gikk ut i snøen, og det var akkurat som hun rusla rett ut av et eventyr. Jeg begynte å ta bilder på måfå. Da vi redigerte bildene skjønte vi at her var det noe.

Slik begynte det fireårige familieprosjektet «Juledrømmen.»

Breiehagen har vunnet flere priser som naturfotograf, og fotografiene hans er publisert i blant annet National Geographic, The New York Times Magazine og Fortune.

Ikke tid til å reise hjem

Vanligvis feirer familien på tre jul i Norge, men i år blir de værende i USA.

– Det er så mye å drive med her nå at det faktisk ikke blir tid til å reise hjem. Men det er på Ål det er skikkelig jul, sier Breiehagen.

Hjemturen blir utsatt til nyåret når det har roet seg litt etter boksuksessen. De må hjem til Norge for å hente inspirasjon til oppfølgeren til «Juledrømmen» som skal utgis i 2015.

Juledrømmen

Amerikanerne har latt seg sjarmere av norsk natur.

Foto: Per Breiehagen