Hopp til innhold

Nabokommuner til Indre Østfold skjerper tiltakene

Smitteutbruddet i Indre Østfold gjør at nabokommunene går tilbake til en beredskap de ikke har hatt siden mars, og flere er smittet også her.

 Ordfører i Ski kommune, Hanne Opdan fra Arbeiderpartiet. 

Nordre Follo kommune og ordfører Hanne Opdan er på tå hev etter at to av deres ansatte er smittet, og kilden er utbruddet i nabokommunen Indre Østfold.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Med rundt 60 smittetilfeller på kort tid, har Indre Østfold kommune for øyeblikket det mest alvorlige utbruddet av covid-19 i Norge.

Men også i nabokommunene gjærer det.

I ettermiddag har mange barn måttet gå i karantene i Nordre Follo kommune, som grenser til både Indre Østfold og Oslo, der det er utbrudd av koronasmitte.

En SFO-ansatt og en barnehageansatt i Nordre Follo har fått påvist smitte.

Smittetilfellene er tilknyttet utbruddet i Indre Østfold. Til sammen er 61 barn og 16 voksne med tilknytning til barnehagen og SFO er satt i karantene.

Ordfører Hanne Opdan i Nordre Follo sa på en pressekonferanse mandag ettermiddag at de ligger utsatt til.

– Vi har ikke et utbrudd her hos oss, men vi er sårbare med vår beliggenhet og kontakt mot nabokommunene, sa hun.

Mange mennesker bor i en av kommunene og jobber i en av de andre.

– Nå må man ta ansvar. Hvis man tror at man har vært i kontakt med dette utbruddet, eller er en ung person som har vært på et utsted, må man ta ansvar, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold i Nordre Follo.

Saxe Frøshaug, ordfører i Indre Østfold kommune.

Etterspurt. Ordfører i Indre Østfold kommune, Saxe Frøshaug fra Senterpartiet, har måttet svare for et større smittutbrudd av korona i kommunen denne uka. Nå brer uroen seg i nabokommunene.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Stenger ned tilbud

Tre andre nabokommuner til Indre Østfold høyner beredskapen, og skjerper tiltakene.

I Skiptvet er det registrert to nye smittetilfeller for første gang siden april. Det er uklart om disse har tilknytning til utbruddet i Indre Østfold kommune.

Kommunen avlyser derfor alle arrangementer i en uke. En badeplass stenges, og flere offentlige tjenester blir redusert, blant annet stenges biblioteket.

– Dette gjør vi fordi mange er smittet i Indre Østfold kommune, og vi er tett sammenvevd. Situasjonen er uoversiktlig og uavklart, og vi venter på flere svar på tester, sier Skiptvet-ordfører Anne-Grethe Larsen.

I Rakkestad innføres besøksforbud på omsorgsboligene og åpningen av det kommunale badet utsettes. Kino og bibliotek stenges, og en kommunal badeplass blir stengt. Alle arrangementer avlyses og idrettshaller stenges også.

I nabokommunen Vestby er det på få dager registrert fire nye smittetilfeller. Her er det fra i dag innført ti dagers karantene på å besøke eldre på sykehjem hvis man har vært i utlandet, inkludert grensehandel i Sverige.

Advarer mot festing

Marker kommune ligger helt på grensa mot Värmland, der det for øyeblikket er anledning til å dra på grensehandel. Her går kommunen ut med en direkte oppfordring til bygdas yngre befolkning.

Den har fått overskriften «Til ungdommen!".

Her står det blant annet:

– Det er sol, sommer og lysten til å henge sammen er stor. Dessverre er det økende smitte rundt oss, og vi trenger nå din hjelp til stoppe utviklingen vi nå står overfor.

Marker kommune skriver at de er kjent med at det planlegges fester på ulike steder i våre kommuner kommende helger.

– Vi håper at alle, også dere ungdommer, blir med på denne dugnaden og lar være å arrangere fester og henge sammen i store puljer, oppfordrer kommuneledelsen.

Dette er en melding alle kommunene i det indre av det tidligere Østfold nå er sammen om.