Hopp til innhold

Nå har gatekunst blitt stuerent

Før var det ulovlig og nærmest bannlyst. Nå vil mange ha graffiti og gatekunst inn i stua eller på kontoret.

Børge brekke

STOR INTERESSE: Det er Salvador Dalí som stirrer bak Børge Brekkes rygg. Kunstverket har Brekke laget til en kunde.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Sakte, men sikkert siden 2005 har gatekunsten gått den lange veien inn fra gata til galleriene.

Mange ønsker også å ha en egen «piece» hjemme i stua eller på kontoret. Det merker graffitikunstner Børge Brekke fra Ringerike, som får flere og flere oppdrag.

– Når du ser noe fint ute, så vil vi ha det med hjem, sånn er vi mennesker. Vi liker kule ting, og graffitikunsten er ikke komplisert eller vanskelig tilgjengelig. Den er kul, enkel og wow-basert!

Børge Brekke pynter Finansdepartementet

DEKORERER: Børge Brekke fikk pynte kjelleren i Finansdepartementet. Rommet er ment som et aktivitetsrom.

Foto: Privat

Stor interesse

Brekke startet med graffiti på 80-tallet. Da var det han lagde, mislikt av mange. Men nå merker han stor interesse for det som kalles street art eller gatekunst.

– Jeg merker det veldig godt på respons fra publikum. Det er henvendelser og spørsmål på Facebook og Instagram, og det er flere oppdrag. Responsen er veldig god.

Det siste året har Brekke, med base i Ringerike, sprayet Skibladner på en 270 kvadratmeter stor vegg i Gjøvik, i anledning Mjøsas hvite svane sitt 160 års jubileum.

Han har dekorert kjellerlokalene i Finansdepartementet i tillegg til en rekke andre oppdrag. Mange ønsker seg graffiti både hjemme i stua og på kontoret, forteller han.

– Det er alt fra firmaer, bedrifter, privatpersoner, organisasjoner. Folk som vil ha en annen måte å eksponere seg på, noe som er litt annerledes.

Børge Brekke Skipblander

SKIBLADNER: Dette ble resultatet da Børge Brekke fikk i oppdrag å spraye Skiblander på en vegg som er 270 kvadratmeter stor.

Foto: Privat

Graffiti på heltid

På mobilen viser Laser, eller Lars Erik Smelhus Andreassen, fram en lilla hane med enorme muskler. Hanen pynter opp en hel vegg på et treningssenter i Hønefoss.

Laser forteller at han nå skal satse på gatekunst på heltid fordi oppdragene har blitt så mange.

– Jeg har laget graffiti på Grünerløkka i Oslo på en frisørsalong, jeg har vært i Ringerike fengsel, også har jeg gjort en del privatoppdrag hjemme hos folk.

– Hva ønsker de seg da?

– De ønsker seg ofte artige motiver til barna sine på barnerommet. Gjerne kjente tegneseriefigurer.

Lars Erik Smelhus Andreassen

LILLA HANE: Hanen Laser har laget, står på en vegg på et treningssenter i Hønefoss.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Kundene strømmer til

– Nå vil folk ha det hjemme i stua, konstaterer Jonas Leborg i Galleri Kollekt i Oslo.

Han sier at gatekunst har vært populært siden 2005, men at det tok av etter at Oslo kommune i fjor åpnet opp for graffiti i bybildet.

– Markedet helt klart økt salget i Galleriet. Jeg samarbeider med flere gatekunstnere og har gjort det i syv år. Før måtte jeg ut å selge, nå kommer kundene til meg!

– Hva kommer det av?

– Trender utvikler seg, og de siste 20 årene tror jeg det er mange som ikke har handlet så mye kunst. Mine foreldre handlet masse grafikk, og nå begynner min generasjon å handle grafikk igjen.