Hopp til innhold

Byrådet i Bergen til kamp for gatekunsten

Byrådet vil be Statens vegvesen om å slutte å male over betydelig gatekunst. I helgen ble den sovende babyen på veggen under Smørsbroen i Bergen sentrum fjernet.

gatekunst

BORTE: Kunstverket «Awakening» av en baby som er i ferd med å våkne, er nå fjernet av Statens vegvesen.

Foto: NRK

I mars i år dukket gatekunst av en baby som er ferd med å våkne opp på veggen under Smørsbroen i Bergen, til stor glede for forbipasserende i den travle sentrumsgaten. Kunstverket het «Awakening» og kunstneren bak går under navnet AFK.

Anna Elisa Tryti

VIL KONTAKTE STATENS VEGVESEN: Anna Elisa Tryti (Ap), byutviklingsbyråd og vikar for ferierende kulturbyråd Julie Andersland (V), varsler at saken får et etterspill.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Babyen har fått pryde veggen i fred, men i lørdag morgen var den ifølge Bergens Tidende borte, malt vekk av Statens vegvesen.

Nå varsler Anna Elisa Tryti (Ap), byutviklingsbyråd og vikar for ferierende kulturbyråd Julie Andersland (V), at saken får et etterspill.

– Gatekunst er et satsingsområde for Bergen. Det er derfor veldig uheldig når denne type kvalitetskunst blir fjernet, uten at man en gang som et minstemål har mulighet til å sikre seg at det er skikkelig dokumentert og om mulig tatt vare på, sier Tryti.

Gatekunst under Smørsbroen i Bergen fjernet av Statens vegvesen.

FJERNET: Slik så kunstverket ut i mars da det dukket opp på veggen under Smørsbroen. Nå er den malt over.

– Hadde høy kvalitet

Tryti sier de nå vil ta dette opp med Statens Vegvesen og håper de vil endre sine rutiner.

– Men de eier broen og er formelt sett i sin full rett, legger hun til.

Tryti har tidligere vært fylkeskultursjef, men understreker at hun ikke uttaler seg på et kulturfaglig grunnlag.

– Jeg har flerfoldige ganger blitt grepet av dette bildet når jeg har gått under Smørsbroen, og jeg tror det har gledet mange som har gått denne løypen. Som lekmenneske ser det ut for meg som at det hadde høy kvalitet, sier Tryti.

Friele som gatekunst

MALT OVER: I 2007 ble gatekunstverket av Bergens tidligere ordfører Herman Friele malt av den kjente gatekunstneren Dolk ble malt over av Statens vegvesen under Smørsbroen.

Skal vurdere kunstverkene

Avtalen med Statens vegvesens driftsentreprenør er at tagging og grafitti skal fjernes, sier Gunnar Kråkenes, prosjektleder i Statens Vegvesen. Men han er usikker på om det er det som har skjedd under Smørsbroen.

– Broen skal rehabiliteres, og det kan hende det skjedde i forbindelse med det arbeidet, sier han.

Ifølge Kråkenes er regelen at det skal gjøres en vurdering før man fjerner kunstverk, men er ikke kjent med at det er gjort slike vurderinger i dette tilfellet.

– Må søke om lov

Prosjektlederen mener løsningen er at folk må spørre søker om lov før de maler på veggene.

– Det er jo ingen absolutt forbud mot at kunstverk kan stå, men vi må jo ha kontroll på dette, sier han.

Vil dere endre rutinene om byrådet ber om det?

– Våre rutiner er ikke hugget i stein. Jeg ser ikke bort fra at vi kan få til en avtale der vi bevarer kunsten og samtidig har kontroll med det. Men vi må få inn søknader slik at vi kan vurdere om kunstverkene kan stå, det har jo blant annet å gjøre med trafikksikkerhet, sier Kråkenes.