Mysteriet rundt Karl XIIs død løst?

Karl XII-entusiast Kyrre Sæther mener å ha funnet viktige spor knyttet til svenskekongens død.

Pistol

NORDENS STØRSTE KRIMGÅTE. Karl XII-entusiast Kyrre Sæther varsler spennende nyheter knyttet til den svenske krigerkongens død i Halden i 1718.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Svenskene henrettet sin egen konge, da Karl XII ble drept i 1718, og skammer seg over det den dag i dag, hevdet foredragsholder og forfatter Kyrre Sæther overfor NRK.no i 2009.

Ny bok om Karl XIIs død varsles nå Sæther.

Les også:

Karl XII

HVEM? Var det nordmenn eller svensker som drepte kongen? Mysteriet har hengt over kongens død, og hans grav er åpnet flere ganger for å få svar.

Foto: Okänd fotograf / SCANPIX

- Nordens største krimgåte

Kyrre Sæther har gjennomgått mengder med bøker, brev og dokumentasjon, og han mener nå å ha fått et godt utgangspunkt for å utgi en ny bok om Karl XIIs død i Halden.

- Den kommer til høsten. Jeg har i boka gått igjennom all vesentlig litteratur på svensk side, og har tatt for meg de som har hatt kritiske bemerkninger opp igjennom historien, sier Sæther.

Han forteller at stoffet han har gått igjennom stammer fra generaler, prester og offiserer, samt menige som har uttalt seg.

- Alt dette har jeg forelagt en moderne krimetterforsker. Svaret er interresant. sier Sæther og lar dermed spenningen henge over boka, uten å ville røpe mer av innholdet.

De tre teoriene

Kongen ble skutt og drept på Fredriksten festning i desember 1718, da han var utendørs og inspiserte skyttergavene.

Kulen gikk tvers igjennom kongens hode, og det er i alle år spekulert rundt hvem som skjøt.

Var det en norsk kule, en svensk kule eller til og med en svensk messingknapp?

- Hvis man finner rester etter metall i Karl XIIs kranie, vil det på mange måter peke ut hvem som skjøt kongen, sier Kyrre Sæther.

Han ramser opp disse teoriene knyttet til forekomst av metall:

Messing = skutt av en person fra egne rekker med en pistol ladet med en messingknapp.

Det er den såkalte "Kuleknappteorien".

Bly = Begge parter kan ha skutt kongen.

Han kan ha blitt truffet av en skarpskytter på norsk side av murene på Fredriksten, eller han ble skutt av en av sine egne i skyttergraven.

Jern = Karl XII kan ha blitt truffet av en kule eller en gjenstand fra forsvarerne på festningen.

Les også:

- Viktige opplysninger utelatt

Han har sett på svensk litteratur - og hvorfor de nedvurderer enkelte vitnesutsagn, samtidig som de etter Sæthers oppfatning opphøyer andre.

Kyrre Sæther ved Karl XIIs minnestøtte

BOKLANSERING. Her ved minnestøtten finner boklanseringen sted.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Enkelte kritiske personer blir utelatt fordi de ikke har vært til stede i løpegraven den kvelden. Det betyr ikke at de har viktige opplysninger, snarere tvert imot, sier han.

I sin bok skildrer han blant annet to offiserers beretninger, som han oppfatter som spennende i forhold til hva som egentlig skjedde, da Karl XII fikk kulen gjennom hodet i 1718.

Les også:

Spektakulær boklansering

Når boken kommer til høsten blir det en spektakulær lansering.

- Vi skal ha lanseringen bak støtten til Kongen. Det kan bli gravet opp en del av skyttergraven på stedet, og presentert et skuespill, forteller han.

Årlig valfarter tusener av svensker til festningen i Halden, der krigerkongen ble drept.

Sæther ser et stort turistpotensiale i at det kan bli etablert en permanent Karl XII-utstilling på Fredriksten festning.

Dragonritt på Fredriksten festning