Moss FK ber kreditorene om nåde

Den hardt pressede fotballklubben ber om én ukes utsettelse for å unngå konkurs.

Melløs Stadion, Moss Fotbalklubb

Det var glissent på den siste seriekampen denne sesongen i oppgjøret mellom Moss og Strindheim. 307 tilskuere fikk med seg det som kan være historiens aller siste kamp med Moss Fotballklubb.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Einar Aas og Åge Hareide

Einar Jan Aas (til venstre) fikk 35 kamper for det norske fotballandslaget. Her er han avbildet med Åge Hareide.

Foto: Jakobsen, Arild / SCANPIX

Moss FK har slitt økonomisk i mange år. 15. november er blitt satt som en skjebnedag for klubbens videre eksistens.

Kemneren har sendt konkursvarsel på bakgrunn av et momskrav på 200.000 kroner.

Moss FK har også flere andre kreditorer og til sammen er den kortsiktige gjelden på rundt 1,6 millioner.

Nå ber klubben og leder Geir Henæs om litt ekstra tid for å betale gjelden.

– Vi nærmer oss, men vi er ikke helt i mål. Vi jobber knallhardt, men er nødt til kjøpe oss noen dager til, sier Henæs til NRK.no.

NRK.no har forsøkt å komme i kontakt med kemneren i Moss for å høre om klubben får forlenget fristen, men har foreløpig ikke fått svar.

– Jeg har vært optimist i hele år og håper vi kommer i mål, sier Henæs.

– Trist om de går konkurs

Einar Jan Aas er en av de store MFK-veteranene. Han håper at klubben får orden på økonomien snarest.

– Jeg grøsser når du sier det, det er trist om over 100 års historie plutselig viskes ut, sier Einar Jan Aas til NRK.no.

Han startet i Moss Fotballklubb som femåring, men ble i 1980 solgt til Bayern München. Året etter ble han første nordmann som spilte profesjonell fotball i England da Nottingham Forest ble hans nye arbeidsgiver.

I 1984 vendte han hjem til Moss igjen. Aas var en av spillerne som tok seriegull i 1987.

SE VIDEO: Moss vant serien i 1987

Video Moss vant serien

Mener folk fortsatt bryr seg

I slutten av mai i år gikk klubben ut og ropte etter hjelp. Da var situasjonen svart. Til tross for massive kutt og oppsigelser i administrasjonen har klubben ikke klart å komme seg over på den lyse siden.

– Det er en splittelse i byen. Det er mange som bryr seg om klubben, selv om de ikke møter opp på kampene, men det er også en god del som gir blaffen i det som skjer. Men jeg tror Moss Fotballklubb har betydd mye for selvfølelsen for folk i Moss. Det har jo vært flaggskipet i mange år, sier han.

Moss FK ble seriemester i 1987 med Nils Arne Eggen som trener. Året etter møtte laget blant annet Real Madrid i Europacupen.

HØR: Moss tapte borte for Real Madrid

LES OGSÅ:

– Penger er ikke alt

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen trente mossingene til deres eneste seriegull.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nils Arne Eggen har fulgt godt med Moss, da hans sønn Knut Torbjørn trente laget fra 1996 til 2001.

– Klubben må ikke gi opp selv om økonomien er dårlig. Det finnes flere eksempler på klubber som har vært langt nede, og som senere har reist seg. Se bare på Fredrikstad som lenge spilte nede i divisjonene. Moss skal være stort nok til å klare å ha et fotballag – og fotball handler ikke bare om penger. Fotball handler om å utvikle spillere og det er noe Moss er gode til, sa Nils Arne Eggen til Dagbladet forrige uke.

– Jeg håper folk med ressurser trår til for klubben denne gangen slik at de får startet på nytt. Moss bør være en satsingsklubb i byen, sier Einar Jan Aas.

Lokaloppgjør Moss-Sarpsborg

Spillere i Moss Fotballklubb har hatt lite å juble for de senere årene. Kun seire i lokaloppgjør mot Sarpsborg eller Fredrikstad har vært det de kan slå i bordet med.

Foto: Espen Torgersen

Tung sesong i andredivisjon

Moss spilte sin siste sesong i eliteserien i 2002. Siden den gang har det gått sakte, men sikkert nedover. Det eneste unntaket kom i 2005 da Knut Tørum var trener. Med bergenseren bak roret mistet klubben direkte opprykk til eliteserien i andreomgang i siste seriekamp mot Sandefjord.

I kvalifiseringsspillet gikk det heller dårlig da Molde var motstander og Moss måtte til med en ny sesong i førstedivisjon.

Klubben holdt plassen på nest øverste nivå helt til i fjor, da var det slutt på en lang MFK-æra i landets to øverste divisjoner.

Årets sesong i andredivisjon har blitt alt annet enn en parademarsj for de gulsorte. Men etter en bedrøvelig start på sesongen tok kråkene tak og tok de nødvendige poengene for å berge plassen. Dermed er Moss i alle fall sportslig kvalifisert for spill i andredivisjon neste sesong.

SE VIDEO: – Moss rykker ned fra eliteserien

Video Moss rykker ned fra eliteserien

Moss rykket i 2001 ned fra eliteserien etter å ha blitt banket av Stabæk.