Hopp til innhold

– Norge er en hver fotografs drøm

Fotograf Morten Rustad (21) fra Fredrikstad har kjørt 15.000 kilometer for å fange Norge fra sin beste side. Timelapsevideoen fra turen har eksplodert på nettet.

Morten Rustad

Rustad har reist totalt 15.000 kilometer i sommer for å oppleve Norge og ta bilder av naturen.

Foto: Morten Rustad/Rustad Media

Prosjektet til den fotoglade 21-åringen fra Fredrikstad startet som en drøm om å oppleve hjemlandet, og ta bilder av det vakreste Norge har å by på av natur.

Resultatet ble en timelapsvideo som er sett av en halv million mennesker på fire dager.

– Det er en del som har fortalt at de får lyst til å pakke bagen og reise til Norge med en gang etter å ha sett den. Akkurat nå lever videoen sitt eget liv. Den har passert en halv million visninger nå, så den surrer nok rundt på nettet. Det er jo gøy det, sier Morten Rustad til NRK.

Fantastisk natur

Morten Rustad

Timelapsevideoen til Morten Rustad (21) har tatt nettet med storm.

Foto: Morten Rustad/Rustad Media

Rustad studerer til daglig business management ved University of Essex i England.

Der har han fått flere utenlandske venner, som han ønsket å vise frem sitt eget hjemland til.

Studenten startet å planlegge turen gjennom Norge for et års tid siden. I sommerferien fikk han muligheten til å oppfylle drømmen.

– Jeg har alltid hatt lyst til å reise rundt i Norge og ta bilder. Norge er enhver fotografs drøm. Vi er kjent for å være et av de beste stedene i verden å ta bilder. Vi har alt fra nordlys til midnattssol, også har vi fantastisk natur med fjord, fjell og vidder, sier han.

Les mer om prosjektet og se hvor bildene er tatt på Rustads hjemmeside:

Se videoen her:

Varangerhalvøya ble favoritt

Han brukte tiden frem til reisen på å se på kart og søke på nettet etter steder han kunne besøke.

Noen av stedene var plukket ut på forhånd, andre dukket opp tilfeldig mens han kjørte nordover i en rød «postbil», som han også har brukt som leilighet.

– Jeg hadde for eksempel aldri vært i Finnmark eller Troms tidligere. Det ble en helt ny opplevelse. Det var mange steder som dukket opp mens jeg kjørte, det var fantastiske steder som jeg aldri har hørt om før.

Stedet som overrasket ham mest var Varangerhalvøya i Finnmark. En skjult perle, mener fotografen.

– Det er nok favorittstedet mitt på turen. Der er det en helt spesiell natur, som man egentlig aldri hører noe om. Det er en spesiell biologi og steinformasjoner. Det er på en måte et månelandskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Morten Rustad

I sommer har Morten Rustad fra Fredrikstad mer eller mindre bodd i denne bilen.

Foto: Morten Rustad/Rustad Media

Lite søvn

Morten Rustad

Rustad har lagt ut reiseruten på sine hjemmesider.

Foto: Morten Rustad/Rustad Media

Totalt på den 15.000 kilometer lange turen gjennom Norge, tok Rustad opp mot 30.000 bilder.

Han startet med å kjøre rundt Vestlandet fra Lindesnes til Trondheim i mai, og i august kjørte han fra Trondheim til Russland, via blant annet Lofoten og Nordkapp.

– Det har vært en slitsom tur. Det er lite kveld på sommeren i Norge, og man vil gjerne få med seg både soloppgang og solnedgang. Da blir det veldig lite, og sporadisk, søvn. Så det er slitsomt, men det har vært både gøy og utfordrende. Og når man får så mange hyggelige tilbakemeldinger, så er det absolutt verdt det, forteller han.

Om en ukes tid setter Rustad kursen tilbake til England for å starte på det tredje året med studier. Drømmen er å kunne kombinere studiene med foto.

– Jeg vil jobbe med å videreutvikle firmaet mitt. Det er jo dette jeg liker best, men det er ikke en enkel bransje å drive i. Det er veldig mange som vil drive med foto. Men det er en drøm å drive med dette på fulltid, sier han og legger til:

– Jeg håpet på at denne videoen skulle gi litt oppmerksomhet rundt arbeidet jeg har gjort, og kanskje åpne noen dører.

Musikken i videoen er spesialskrevet av den norske musikeren Jogeir Daae Mæland. Sangen heter «Frozen Moments». Hør sangen her!

Laster SoundCloud-innhold