Mistet alt i storbrannen i Hokksund

140 mennesker er uten arbeidssted etter storbrannen i Hokksund i går. Nå jobber kommunen for å hjelpe bedriftene.

Etterslokking i Hokksund

Brannvesenet driver fortsatt med etterslokking etter storbrannen i Eiker Næringspark i går.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er en ruin, og mye jobb og innsats ligger i grus, sier Nils Ivar Røraas.

Han drev lastebilverksted i det utbrente industrilokalet til Eiker Næringspark. Det var i går hele det 5.000 kvadratmeter store bygget brant ned til grunnen. Elleve bedrifter ble totalskadd i den eksplosjonsartede brannen.

(Saken fortsetter under bildet)

Nils Ivar Røraas

Nils Ivar Røraas ved det ødelagte lastebilverkstedet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Har sendt ut permitteringsvarsel

Da Røraas fikk melding om brannen, kastet han seg i bilen. Men da han kom fram til næringsparken, var hans del av lokalet fullstendig ødelagt. I dag har han sendt ut permitteringsvarsel til sine fem ansatte.

– Det er ikke lett for oss å finne egnede lokale på kort tid. Alt det kostbare utstyret vårt er også ødelagt, så det er ikke lett å starte opp igjen, forteller Røraas.

Han fikk i dag besøk fra forsikringsselskapet, for å prøve å finne ut hvor store verdier som har gått tapt. I lokalene sto det blant annet noen lastebiler som var inne til reparasjon. Røraas får et betydelig inntekstap som følge av brannen.

– Det er kritisk. Jeg har en avbruddsforsikring, men den dekker jo bare en viss sum. Man får egentlig aldri forsikret seg godt nok, sier Røraas.

140 ansatte uten arbeidssted

Nye overslag viser at brannen kan ha gjort skade for 300 millioner kroner, skriver Drammens Tidende.

Ifølge avisens nettutgave, har så mange som 140 mennesker mistet arbeidsstedet sitt. Noen av bedriftene kan i en periode ha behov for å permittere sine ansatte. Øvre Eiker kommune ber bedriftseierne raskest mulig kontakte NAV, for å sikre de ansatte det de har krav på.

Jobber for å finne nye lokaler

Øvre Eiker kommune jobber nå med å finne nye lokaler til bedriftene som ble rammet av brannen. Det letes ikke bare i Øvre Eiker, men også i nabokommunene. Så langt har kommunen både kontorlokaler og lager til rådighet, men også andre typer lokaler bedriftene kan ha behov for.

Noen av tilbudene om nye eller midlertidige lokaler kommer fra konkurrerende bedrifter, som har skjønt hvor alvorlig situasjonen er for de som er rammet.

Kari Solberg Økland

Kari Solberg Økland koordinerer kommunens hjelp til bedriftene.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi takker for alle tilbudene vi har fått. Det er gull verdt. Vi håper å hjelpe alle bedriftene i løpet av kort tid, sier koordinator for kommunen, Kari Solberg Økland.

Hun forteller at flere av bedriftene fortsatt ikke vet hvordan de skal takle situasjonen de har havnet i. Kommunen vil uansett bistå med det de kan, så lenge behovet er der.

– Jeg vil tro at en del av bedriftene jobber med løsninger, uavhengig av kommunens tilbud om hjelp, sier Økland.

– Vil vi se en tilsvarende næringsvirksomhet her om noen år?

– Vi håper og tror det skal være mulig å reetablere Eiker Næringspark. Vi har stor tillit til at eier Svein Rust og hans samarbeidspartnere er i stand til å bygge opp igjen næringsparken, avslutter Økland.