NRK Meny
Normal

5000 kvadratmeter gikk med i brannen

Eier av Eiker Næringspark AS anslår at verdier for langt over 100 millioner kroner gikk opp i røyk under storbrannen i Hokksund. – Det var et grusomt syn som møtte meg i natt, sier Svein Rust.

Brannoversikt Hokksund

I dagslys blir de store ødeleggelsene storbrannen forårsaket tydelige. Over 12 bedrifter ble berørt av storbrannen.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Svein Rust

Svein Rust, daglig leder Eiker Motorshop og eier av Eiker Næringspark AS, sier det er en tung dag på jobben.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Over 5000 kvadratmeter har brent ned, og 12 bedrifter er berørt av storbrannen på industriområdet i Hokksund.

Svein Rust eier næringsparken, men er også daglig leder i bedriften Eiker Motorshop, som holder til på industriområdet i Semsveien.

– Det som har skjedd er veldig ille for bedriftene her. Mange av dem har ingenting igjen i butikkene og lokalene sine, men viktigst av alt er at ingen har omkommet eller blitt skadd, sier Rust til NRK torsdag formiddag.

Det var ved 02.30-tiden at politi og brannvesen fikk melding om storbrannen i Semsveien i Hokksund. Nærmere 80 personer ble evakuert i natt, men kunne flytte tilbake ved 07-tiden.

Det var lenge stor eksplosjonsfare på stedet. 45 gassflasker i et lager stod alle i fare for å eksplodere, og noen av dem gikk også i lufta.

Se Stig Wang Johansens video fra en av eksplosjonene i morges:

Se eksplosjonen her. Video: Stig Wang Johansen

Se video: Eksplosjon i Hokksund.

Mistet alt

Svein Rust sier det er vanskelig å vite hvor mye verdier som har gått opp i røyk, men anslår at det dreier seg om langt over 100 millioner kroner.

Brann i inudstribygg i Hokksund

Den kraftige brannen var synlig på lang avstand.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Selv har bedriften hans mistet hele dekklageret, men har varer underveis fra Oslo allerede.

– Denne brannen betyr en del tapt dekksalg og forsinkelser for oss, men vi skal være oppe å gå til helga med stort sett alle dekkvarianter og service igjen.

De andre bedriftene på området leier lokaler av Eiker Næringspark AS, som igjen eies av Rust

– Jeg har snakket med de største bedriftene i løpet av natta. De har gjort det beste ut av det. Øvre Eiker kommune er på banen, og har tilbudt lokaler. De skal også bistå med å flytte bedriftene til nærområdene.

Nattevakten oppdaget brannen

Svein Rust er ikke redd for å si at det er en tøff dag på jobben. De vet foreløpig lite om hvordan brannen startet.

– Det eneste vi vet er at brannen har oppstått i nærheten av jernbanelinjen, i nedre delen av bygningsmassen.

– Hvordan er området sikret på nattetid?

– Det er stengt port, og vaktpatruljer kjører her på nattetid. Det var en vaktmann som oppdaget brannen. Svein Rust, daglig leder Eiker Motorshop og eier av Eiker Næringspark AS.

Eiker Næringspark AS i Hokksund

Fagleder for brann Odd Ellingsen i ruinene der en av gassflaskene eksploderte.

Foto: Knut Brendhagen

Søppelhentingen forsinket

Renovatør RenoNordens avdelingskontor er en av bedriftene som er rammet, og flere renovasjonsbiler gikk tapt i brannen. Det betyr at søppel og annet avfall ikke blir hentet som normalt.

– Dette gjelder først og fremst i kommunene Nedre Eiker, Øvre Eiker og Modum, men de øvrige kommunene i vår region kan også bli påvirket. Renovasjonsbiler fra andre avdelingskontorer er allerede i gang med dagens avfallshenting, men vi har noe mindre kapasitet enn normalt, skriver Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS i en pressemelding.

Borettslag og lignende som har låste avfallsrom, må enten være tilstede under tømming, ha åpne avfallsrom eller trille frem beholderne, slik at renovatørene skal få tømt avfallet, står det videre.