Hopp til innhold

Miljønettverk refser Høyre

Byutviklingsbyråd Grete Horntvedt mener det gjøres nok for å bevare Oslos friområder, men møter skarp kritikk fra Nettverket Grønne Lunger.

Grønn lunge
Foto: Odd Andersen / Scanpix/AFP

Oslo Høyres miljøpolitiske utvalg mener Oslos parker og grønne lunger trenger bedre vern.

I dag ble det klart at utvalget går inn for å opprette egne bynasjonalparker i neste års kommunevalgprogram.

Utvalget mener at praksisen med å bygge barnehager og sykehjem i friområder har vært for liberal, og det at det trengs en ny kurs.

- Har oppnådd resultater

Byutviklingsbyråd Grete Horntvedt mener imidlertid at byrådet allerede har skjerpet inn praksisen for friområder, og at endringen har gitt resulater.

- Vi har mange eksempler på at vi allerede har lagt en vernende hånd over friområder, og vi vil selvfølgelig være ytterst forsiktige i nye saker, sier Horntvedt, og trekker fram Collettløkka og Hasleparken som eksempler på at Høyre-byrådet har vernet grøntområder.

Horntvedt peker på at byrådet har som praksis å opprette erstatningsarealer i de tilfellene der deler av grøntarealer blir omregulert til andre formål.

Margrethe Geelmuyden
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Tror ikke på ny kurs

Leder i Nettverket Grønne Lunger, Margrethe Geelmuyden, mener Høyres troverdighet i miljøspørsmål er svært tynnslitt.

- Høyrebyrådet og kommunen har regulert 33.000 boliger i Oslo de siste fire årene, og når de nå ser at de trenger barnehager, sykehjem, og at de har glemt å planelgge for dette, går de løs på friområdene, sier hun.

Nettverket er en paraplyorganisasjon for lokale grupper som slåss for å bevare byens friområder. Geelmuyden tror ikke på Horntvedts forsikringer om en ny kurs for byens grønne lunger.

- Det har vi ikke sett noe til. Vi får stadig telefoner fra nye nabogrupper som er fortvilet over at byrådet overkjører miljøinteresser i nærmiljøene, forteller hun.

I kveld holder bydel Sagene et åpent møte for å diskutere skjebnen til Geitmyra skolehage. Omsorgsbygg har foreslått å bygge en barnehage på nesten 4000 kvadratmeter på området.