- Lørdag var ingen god dag for meteorologisk institutt

- Lørdag ble ingen god dag for meteorologisk institutt når det gjelder å være treffsikker med værmeldingen i sørøst, sier statsmeteorolog Håkon Melhus.

Uvær, høststorm

- Vi hadde nok ikke tatt nok i da vi meldte vinden over Sørøst-Norge lørdag, sier statsmeteorolog Håkon Melhus til NRK.

Foto: Espen Evensen

Haakon Melhuus

- Sånn er altså naturen. Den er alltid uforutsigbar, men noen ganger er den altså ekstra uforutsigbar. Slik jeg ser det kunne vi ikke forutsett dette, sier Melhus.

Foto: Meteorologisk institutt

- Vi hadde ikke tatt nok i da vi meldte vinden over Sørøst-Norge lørdag.

- Men vi hadde heller ingen støtte for det i våre data, så vi kunne neppe forutsett dette noe bedre, sier Melhus til NRK.

Se bilder av uværet!

Les: Vind raserte historisk allé

Les også: Sterke krefter i sving

På grensen til orkan

Fredag ble det nemlig meldt sterk kuling, på grensen til liten storm, i området hvor det ble sterk storm, på grensen til orkan.

- Det er et godt hakk under kulingen vi meldte, sier Melhus.

(Artikkelen fortsetter under bildet) Klikk her for å se uværet:

Uvær, høststorm
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- I slikt vær ødeleggelser skjer

- Det var kortvarig at vinden var så sterk. Men denne værtypen gir ofte ødeleggelser, og da er det viktig at vi får meldt det.

- Men sånn er altså naturen. Den er alltid uforutsigbar, men noen ganger er den altså ekstra uforutsigbar. Slik jeg ser det kunne vi ikke forutsett dette, sier Melhus.

Så sterk storm lenger sør

Meteorologene så at vindstyrken gikk mot sterk storm. Men ifølge Melhus var det ikke mulig å se at den kom så langt oppover Norgeskysten som den gjorde.

- Vi så i våre prognoser at det lå an til å bli mye vind nedover mot Kategat og Øresund. Altså sørover i Sverige. Der hadde vi meldinger om vind mot sterk storm. Men vi hadde altså ikke regnet med at den skulle komme så langt oppover mot Norge, sier Melhus.