Meddommer inhabil etter å ha diskutert straffeutmåling på Facebook

Mannen ba sine facebookvenner om forslag til straffeutmåling i en ranssak han var meddommer i. Nå må han trekke seg fra saken.

Oslo Tingrett

Meddommeren får kraftig kritikk etter å ha diskutert straffeutmålingen i en pågående rettssak på Facebook.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (Illustrasjon) / SCANPIX

Den 50 år gamle oslomannen har vært meddommer flere ganger tidligere. Denne gangen tok han uortodokse metoder i bruk, da han satt i dommerpanelet i en ranssak.

Tre ungdommer møtte i forrige uke i Oslo Tingrett, tiltalt for å ha ranet en 16-åring i Slottsparken i oktober i fjor.

Alle erkjente straffskyld under første dag av rettssaken, og på kvelden valgte meddommeren å diskutere straffeutmålingen med vennene sine på Facebook.

Spurte om passende straff

«To dager i tingretten i Oslo. Heldigvis ikke meg som er på tiltalebenken. Det er fire ungdommer mellom 18 og 20 år som for et år siden ranet en 16-åring i Slottsparken. Han ville ikke frivillig gi fra seg sekken og mobiltelefonen, så de måtte sparke og slå han «litt», blant annet mot hodet. Heldigvis fikk han ingen varige skader. Hva er passende straff?», skrev 50-åringen på sin Facebook-profil, ifølge VG.

Både rettens formann, aktor og forsvarere har reagert kraftig på meddommerens oppførsel.

– En meddommer formanes til ikke å diskutere saken med andre før dom er avsagt. Da er det uheldig og heldigvis uvanlig at han ber om innspill fra utenforstående, sier Ulrik Sverdrup-Thygeson som forsvarer én av de tiltalte til avisen.

– Burde visst bedre

Etter fredagens oppslag i VG har retten i dag behandlet meddommerens habilitet, for å få klarhet i om han kan fortsette i saken.

Retten mener 50-åringen med sin erfaring fra tidligere rettssaker burde vært klar over at han ikke skulle diskutere saken med andre. Han skal blant annet ha blitt gjort oppmerksom på dette i en informasjonsvideo i forkant av rettssaken.

– Retten mener NNs spørsmål på Facebook i seg selv er skikket til å svekke tilliten til hans uhildethet, skriver retten i sin kjennelse.

En enstemmig rett slår derfor fast at meddommeren har gjort seg inhabil, og at saken må heves og behandles på nytt.