Mann omkom etter å ha falt i råk

En person ble funnet livløs i en råk i Vansjø etter varsel fra forbipasserende. Politet bekrefter søndag ettermiddag at personen har omkommet.

Redningsaksjon Vansjø

Alle nødetater rykket ut til Vansjø for å bistå i redningsaksjonen.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

Dykkere ble fraktet til området med et Sea King redningshelikopter fra Rygge flystasjon, som ligger kort vei fra ulykkesstedet.

Noen minutter etter klokka 15 i ettermiddag bekreftet politiet at en person var funnet livløs i en åpen råk, på to meters dyp.

-Helsepersonell startet umiddelbart med livreddende førstehjelp, sier operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Jon Erik Nygård til NRK.no.

Personen ble fraktet til Oslo Universitetssykehus med helikopter. Politiet melder i ettermiddag at personen har omkommet. I følge sykehuset er det en mann av øst-Europeisk opprinnelse som har havnet i råka nær Tømmerøya i Vansjø.

– Vi har fått melding om at det er en mann i 50-årene, sier operasjonslederen.

Innsatsleder på stedet, Remi Kopperud, opplyser om at politiet ikke ønsket å ta noen sjanser, og valgte å fortsette å søke i området så lenge det var lyst.

– Vi vet ikke hvem vedkommende er eller om han var alene. Det er ingen som har sett ham gå gjennom isen. Vi fortsetter søket mens det enda er lyst for å være sikre på at det ikke er flere personer i vannet, sier han.

Poltiet skal også ha funnet solbriller og et klasplagg i råka, samt en sykkel i vannet. Det er foreløpig uklart om disse tingene tilhører mannen, men det går sykkelspor på den snødekte isen som fører rett ut i råken. Derfor antar politiet at han kan ha syklet på isen og havnet i åpent vann.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Sea King letter fra Vansjø etter redningsaksjon.

Livløs person funnet under isen

Rykket ut med stort mannskap

Remi Kopperud

Innsatsleder i politiet, Remi Kopperud.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

Det var like før klokken 14.00 søndag ettermiddag at politiet fikk melding om at en person muligens hadde gått gjennom isen ved Store Tømmerøya i Vansjø.

Politi, ambulanse, dykkere fra brannvesenet og et Sea King redningshelikopter rykket raskt ut til stedet og startet søk.

– Det startet med at vi fikk melding fra forbipasserende som hadde sett et hode i isen og hørt rop om hjelp. Sea King-helikopteret lettet fra Rygge flyplass med dykkere fra Fredrikstad, og slapp dem ned i råket.

Klokken 15.08 kom beskjeden fra dykkerne om at de hadde funnet en person livløs under isen.

Tynn is i området

Ifølge DNT Vansjø er isen på stedet tjukk over det meste, men sundene mellom østre og vestre Vansjø, rundt Bliksøya og Tømmerøya, er åpne eller med tynn is.

Også ved andre trange sund og ved broene i området kan det være tynn is eller åpent vann.

– Så er du uerfaren så hold deg unna disse områdene samt elveløpene og velg enten østre Vansjø eller vestre Vansjø, opplyser de.

Tidligere i dag måtte Sea King også hjelpe til etter at tre personer gikk gjennom isen i Sandnes.

– Personene er nå tatt opp. De blir tatt hånd om, melder Rogaland politidistrikt på Twitter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.