Hopp til innhold

Må forklare seg for åpne dører

Den 31 år gamle Shahzad Khan erklærte i dag delvis skyld for drapet på sine tre søstre. Kahn må forklare seg i retten med pressen tilstede.

Shahzad Khan

Shahzad Khan

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Khan møtte i dag i Oslo tingrett, tiltalt for å ha drept sine tre yngre søstre på Kalbakken i Oslo i oktober i fjor.

Kahn vitner for åpne dører

Forsvarerne

Truls Dramer og Frode Sulland forsvarer Shahzad Khan

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Frode Sulland sier til NRK at Khan er forferdelig preget og svært nervøs i dag, og håper han kan være i stand til å bidra ovenfor retten med de opplysningene han har.

Retten har forhørt seg med sakkyndige i forhold til tilstanden til den tiltalte fordi Khan ønsker å forklare seg bak lukkede dører, men konklusjonen er at han ikke får dette. Khan er gitt 15 minutters betenkningstid på å bestemme seg for om han vil avhøres.

- Min klient og hans brødre vil ikke være i stand til å forklare seg med en sal full av mennesker, de sliter tungt med å forklare seg allerede, sa Khans forsvarer tidligere i dag.

- Tragisk familiesituasjon

Aktor Kristian Nicolaisen forteller at de vitnene som har bedt om lukkede dører er medlemmer av familien, og at de dermed ikke nødvendigvis behøver å forklare seg.

- Dette er jo en tragisk familiesituasjon som går på privatlivets fred, og i tillegg vil det være en presentasjon av en del sterke bilder som er tatt og beskrivelse av ofrene. Deler av dette fremstår som veldig sterkt, sier Nicolaisen.

Brødrene får lukkede dører av hensyn til at de er så nær familie, og dommeren har også bestemt at detaljer og bilder fra åstedet vil gå for lukkede dører.

- Godtar at ingen andre gjorde det

Rettspsykiatere kom fram til at han var tilregnelig under drapene, og dette er grunnen til at Khan kan straffes.

Erklæringen delvis skyldig betyr at Khan godtar å ha begått handlingene. Khans forsvarer, Frode Sulland, sier Khan ikke husker å ha drept søstrene, men godtar at det ikke er aktuelt at det er noen andre som har gjort det.

Betalte regninger

- Det er ingen tvil om at det er riktig person på tiltalebenken og at det er han som forøvet gjerningene. Det er spor i boligen, i blodet på stedet, og på den tiltalte, sa aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, i sitt innledningsforedrag.

Forsvarer, aktor, og bistandsadvokat

Forsvarer Frode Sulland sammen med aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen og bistandsadvokat Merete A. Skartveit

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I korte trekk beskrev han hva som skjedde i boligen på Kalbakken den 1. oktober i fjor. Bare minutter etter at Khan skal ha betalt flere regninger gjennom telefonbank, blant annet et krav om restskatt på 80.000 kroner, skal han ha drept de tre yngre søstrene.

Drept med øks og pistol

Ifølge tiltalen ble søsteren Sobia Khan (27) angrepet med øks og slått flere ganger slik at hun døde etter kort tid. 13 år gamle Nafisa Shaheen Khan ble også drept med øks og døde av hodeskadene.

Den siste av søsknene, Saadia Shaheen (24), ble i tillegg til økseslagene, også skutt flere ganger med pistol.

Det er satt av åtte dager til saken.

NRK Østlandssendingen følger utviklingen.

Les mer: Tiltalt for trippeldrap

Les mer: - Mamma ba meg drepe