Hopp til innhold

Må betale 1,4 mill etter svindeldom

En 35 år gammel mossing må betale tilbake 1,4 millioner kroner etter at første dom i den store banksvindelsaken i Østfold har falt.

Nils Vegard

Politiadvokat Nils Vegard, som aktorerte saken for Moss tingrett ba om halvannet års fengsel for 35-åringen. Mens retten fant ett år, hvorav seks måneders ubetinget, var en passende straff.

Foto: Anders Winlund / NRK

Hus brukt i svindel

Her er ett av husene som ble brukt for å svindle bankene.

Foto: Håvard Wien / NRK

Dette er den første dommen i den omfattende banksvindelsaken hvor til sammen et 30-talls personer er siktet og tiltalt for å ha lurt banker til å utbetale over 100 millioner kroner.

Et halvt år i fengsel

Den 35 år gamle mossingen, som har samarbeidet med politiet, erkjente straffskyld da saken gikk som en såkalt tilståelsessak for Moss tingrett i begynnelsen av oktober.

Jeg har ikke mange ord å si annet enn at dette har vært en tragedie for meg og min familie. Jeg angrer bittert og vil legge dette bak meg.

Sa den svindelsiktede 35-åringen i Moss tingrett

35-åringen innrømmet å ha vært med på fire forskjellige huskjøp og salg i Fredrikstad og Sarpsborg. Nå er han ifølge Fredrikstad Blad dømt til ett års fengsel, hvorav seks måneder gjøres betinget, med en prøvetid på to år, i tillegg til å betale tilbake 1,4 millioner kroner.

Også mannens to brødre er involvert i saken, og disse regnes av påtalemyndigheten for å være hovedmennene blant de siktede.

Se tidligere video fra saken:(Artikkelen fortsetter under video)

Video BANK-BOLIG-280910-OS18-172236-SI_OS.mp4

Ba om ett og et halvt års fengsel

Saken dreier seg om boliger som har skiftet eiere meget raskt. Hver gang har prisen økt kraftig.

– På ett års tid har boliger for eksempel steget fra 650.000 til to millioner kroner. Ofte har det vært en tredobling av den opprinnelige prisen, hevder påtalemyndigheten.

Blant de andre siktede og tiltalte i saken er det både en takstmann, bankansatte og flere fra et kosovo-albansk miljø i Østfold. De har adresser i Fredrikstad, Sarpsborg, Moss og Sverige, og har bakgrunn fra Norge, og flere andre land.

De antatte hovedmennene kommer fra Tyrkia og det tidligere Jugoslavia. Disse skal ha operert gjennom en rekke firmaer involvert i bygge- og boligmarkedet og i restaurantbransjen, for å ha skaffet seg betydelige lån gjennom oppblåste boligpriser og falske lønnsdokumenter.

– Aldri tidligere har så omfattende bedragerier blitt avdekket

Ifølge politiadvokat i saken, Nils Vegard, som også aktorerte i retten på vegne av statsadvokaten, har etterforskningen vært svært omfattende og mange personer er blitt avhørt, både i Norge, Sverige og Tyskland

– For meg fremstår ikke sakene som spesielt kompliserte, men de er omfattende, sier han.

Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon, som tipset politiet om svindelsaken, har det aldri tidligere blitt avdekket så omfattende bedragerier som involverer både bank og forsikring.

– Det har ikke tidligere vært avdekket så omfattende bedragerier som involverer både bank og forsikring på denne måten, sier seniorrådgiver i FNH, opplyste seniorrådgiver i FNH, Stine Neverdal, til NRK.no da saken startet i fjor vår.

Video nsps_upload_2009_8_26_19_40_39_3197.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.