Hopp til innhold

Livsfarlige raketter

Brannvesenet advarer mot uvettig bruk av fyrverkeri denne julen. I dag illustrerte de hvor ille det kan gå.

Fyrverkeri
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Brannvesenet ønsker å vise hva slags krefter som egentlig ligger bak fyrverkeriet vi kjøper inn foran årets nyttårsfering.

- Her har det vært så stor kraft at det har blitt en tydelig bulk i jerndøren. Det sier litt om hvilke krefter som er i en vanlig rakett, sier Kjetil Bratlie som er informasjonsleder i Oslo brann- og redningsetat, mens han viser en dør som er skadet av fyrverkeri.

153 personskader

Brannvesenet tester nyttårsraketter

Under fjorårets nyttårsfeiring ble det registrert 153 personskader forårsaket av fyrverkeri. Samtidig oppsto nærmere 40 branner.

- Jeg tror det har mye å gjøre med alkohol og dårlige forberedelser. Folk går ut og lager provisoriske utskytningsannlegg. Rakettene går i hytt og vær, det ser morsomt ut, men det er livsfarlig hvis det antenner klær eller man får det i ansiktet, sier Bratlie.

Knust rute
Foto: Anne Storaunet / NRK

- Uansvarlige foreldre

Brannmennene legger en rakettpakke på siden, slik man ikke skal gjøre, for å vise hva den kan gjøre med en vindusrute og en gipsvegg.

Bakkefyrverkeriet går rett igjennom glassruta. Og det tar bare få sekunder før en brann oppstår Brannvesenet retter særlig pekefingeren mot foreldrene.

- De foreldrene som kjøper fyrverkeri med 18-årsgrense til ungene sine er uansvarlige, sier Bratlie.

Brannvesenet har tidligere i høst bedt myndighetene om å forby nyttårsraketter. Og frem mot et eventuelt forbud, ber de folk være forsiktige.

Fyrverkeri
Foto: Arkiv