Lange køer i Bjørvika mandag

Nytt kjøremønster i Bjørvika førte til lange køer mandag morgen og formiddag. Trafikken går svært tregt, og bussene som må kjøre gjennom området er opptil én time forsinket.

Bjørvika

STÅR NESTEN STILLE: Det er lang kø fra Ekebergtunnelen mot Bjørvika og Dronning Eufemias gate mandag morgen.

Foto: Erik Engen / NRK

Søndag morgen åpnet Dronning Eufemias gate fra Bispegata til P-hus Oslo S, og her er kjøremønstrene vesentlig endret.

NRKs reporter kom ned til Bjørvika kl 7.30, og forteller like før kl 8 at trafikken knapt har rørt seg i løpet av den siste halvtimen.

Det er blant annet tre nye lyskryss som fører til at det går veldig sakte, i tillegg til at folk er usikre på hvor de skal kjøre. Noen svinger inn i stengte gater og må snu.

Både trafikken som kommer østfra og vestfra står helt stille, det ser ut som både busser og biler står parkert, forteller NRKs reporter på stedet.

Forsinkelser på én time

Kl 8.30 melder Unibuss at busser som kjører via Bjørvika er ca 40 minutter forsinket. Kl 9.30 er bussene opptil én time forsinket.

Ifølge Statens vegvesen forplantet trafikkproblemene seg til andre deler av veinettet. Dermed ble det uvanlig mye kø på E18 Mosseveien inn mot byen, i Svartdalstunnelen ned fra Ryen, og gjennom Vålerengtunnelen.

Kl 10 forteller Statens vegvesen at trafikken nå er avtakende på de andre veiene, men at det fortsatt går veldig tregt fra Ekebergtunnelen og ned til Dronning Eufemias gate.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Nytt kjøremønster i Bjørvika fører til lange køer mandag morgen. NRKs reporter forteller at trafikken står helt stille. Foto: Erik Engen/NRK

Slik så det ut i Bjørvika kl 6.30 mandag morgen. Mens trafikken går forbi Barcode-rekka i Dronning Eufemias gate, står busser og biler helt stille ut fra Ekebergtunnelen.

Ber folk unngå området

Statens vegvesen har bedt folk i størst mulig grad å kjøre kollektivt hele uka, fordi det vil ta tid før de nye kjøremønstrene får satt seg hos bilister og andre trafikanter.

– De som ikke kan unngå å passere gjennom Bjørvika med bil, ber vi om å være særdeles oppmerksomme på skiltingen, sier Grete Tvedt, prosjektleder for Statens vegvesen i Bjørvika.

Trafikken i Dronning Eufemias gate går omtrent som forventet, men stor trafikk inn i Operagata skaper kø, fortalte Statens vegvesen i går. Da var et problem at mange bilister kjørte mot innkjøring forbudt-skilt i Tollbodgata.

Vegvesenet anbefaler kjørerute via Rådhusgata. Nederste del av Tollbodgata mot Langkaigata fungerer nå som en buss- og kollektivgate.

Lyskryss til besvær

NRK observerte flere nesten-bulkinger i krysset Dronning Eufemias gate-Nylandsveien. Bilister fra de to veiene så ut til å oppfatte det som om de fikk grønt lys samtidig, og dermed ble det trangt i krysset.

– Dette tar vi svært alvorlig, og sjekket med én gang at det ikke er slik at flere får grønt signal samtidig, sier kommunikasjonsrådgiver Eystein Hanssen i Statens vegvesen til NRK.

Han sier at problemene oppstår fordi folk misforstår.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barcode

BARCODE: Slik så det ut kl 6.30 mandag morgen i krysset Dronning Eufemias gate-Nylandsveien. Her er mange sjåfører usikre på hvordan de skal kjøre.

Foto: Erik Engen / NRK

– Det er et nytt kjøremønster, folk er stresset og frustrerte etter å ha stått i kø lenge, men det er viktig at man følger nøye med. I dette krysset er problemet at folk for eksempel kjører rett fram, når de egentlig bare har fått signal for å svinge til høyre. Det skaper også problemer når folk kjører på gult, og til og med rødt lys, sier Hanssen.

Han håper at trafikken vil gli langt bedre i krysset når de folk har blitt vant til å ferdes der.

Ikke økt kapasitet

Omleggingen i forbindelse med delåpningen av Dronning Eufemias gate betyr ikke at kapasiteten for gjennomgangstrafikk i Bjørvika blir økt, men en endring fra gjennomgangstrafikk til en grønn bygate hvor gående, syklende og kollektivtransport har fått betydelig plass, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Bjørvika

NYTT KJØREMØNSTER: Mange blir usikre når de skal svinge inn på Dronning Eufemias gate for første gang.

Foto: Erik Engen / NRK