Hopp til innhold

Tollvesenet la Bon Jovi-låt på spaningsvideo

Tollere la «wanted dead or alive» som lydspor på spaningsvideo som ble brukt som bevis i retten. – En intern morsomhet som aldri skulle vært overlevert til politiet.

Alkoholbeslag i Skiptvet

Da politiet og tollvesenet slo til mot låven i Skiptvet ble det avdekket i underkant av 9000 liter øl.

Foto: Tollvesenet

Det var i rettssaken mot fem menn i Heggen og Frøland tingrett den aktuelle spaningsvideoen ble lagt frem som bevis.

Fire av de fem mennene satt tiltalt for medvirkning til erverv, oppbevaring og videresalg av minst 30 000 liter øl i saken som gikk over 10 dager.

I dommen står det at tollvesenet gjennomførte spaning ved et alkohollager i Skiptvet 1–2 ganger i uken over en periode på to måneder i forbindelse med saken.

I løpet av denne perioden gjorde de også opptak av en spaningsvideo – som i dommen får kritikk av retten.

« ... Retten viser i denne sammenheng også til at tollvesenets arbeid etterlater et inntrykk av en viss forutinntatthet, noe som særlig kom til uttrykk ved at spaningsvideoen, som var lagt til et lydspor blant annet med sangen "wanted dead or alive", og dette svekker bevisverdien til tollvesenets observasjoner».

Ikke vanlig

Asle Farberg, Toll- og avgiftsdirektoratet

Asle Farberg i Toll- og avgiftsdirektoratet legger seg helt flat.

Foto: Tollvesenet

Avdelingssjef i Tollregion Øst-Norge Asle Farberg legger seg helt flat på spørsmål om lydsporet på spaningsvideoen.

– Vi kan bare beklage at når det gjelder denne spaningsvideoen, med lydspor, så er det et internt arbeidsdokument som aldri skulle vært overlevert til politiet. Dette har vært gjort som en intern morsomhet, sier han til NRK.no.

– Vi må bare ta det retten sier til etterretning, at dette har svekket bevisverdien til tollvesenets observasjoner for øvrig i saken, legger han til.

Er det vanlig at dere legger lydspor på slike videoer?

– Nei, det er ikke vanlig. Jeg har verken sett eller hørt at dette har forekommet tidligere, til tross for at jeg har vært over 30 år i tollvesenet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alkoholbeslag i Skiptvet

Det var et stort beslag som ble gjort i låven i Skiptvet.

Foto: Tollvesenet

– Holder oss helt unna lydspor

NRK har forsøkt å få videoen utlevert, men har fått et klart nei fra aktor i saken politiadvokat Hilde Bøch Høyer, da dommen ennå ikke er rettskraftig.

Men hun sier at det er uproblematisk at det var lagt på et lydspor.

– Jeg har ingen kommentarer utover at videoen ble lagt frem som bevis på helt vanlig måte. Jeg har sett den mange ganger, og hva noen har lagt som lydspor er helt uten betydning for videoen som bevis.

Så det var helt uproblematisk for deg å bruke den som bevis?

– Ja, jeg ser på selve videoen. Det er innholdet i den som er bevismateriale, uavhengig av lydsporet.

Farberg i tollvesenet sier at videoen ikke får noen konsekvenser for de aktuelle tjenestemennene som er berørt i saken.

– Men det er allerede påpekt overfor både dem, og alle oss andre, at vi må være ekstra nøye med at denne typen interne arbeidsdokument ikke leveres videre. Når det gjelder lydspor, så kan vi slå fast at det er noe vi skal holde oss helt unna i alle sammenhenger, også i interne arbeidsdokument, sier han.

Er det flaut?

– Det er i hvert fall et forhold som ikke skal skje. Dette er en stor og viktig sak for tollvesenet, hvor det har foregått omfattende smugling av høyt beskattede varer. I slike saker er det selvfølgelig viktig at vi opptrer profesjonelt hele veien. Det har vi ikke gjort på dette punktet.