Hopp til innhold

Lurte til seg over 7000 tabletter

En kvinne i slutten av 30-årene skal ha lurt 40 leger til å skrive ut vanedannende medikamenter.

Piller

En kvinne i slutten av 30-årene skal ha lurt til seg over 7000 tabletter med vanedannende medikamenter.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Kvinnen som er fra Østfold, skal over en periode på halvannet år ha oppsøkt de 40 legene med utallige historier om blant annet dødsfall i nær familie, med hensikt å skaffe seg vanedannende medikamenter.

Helsetilsynet i Østfold har nå åpnet tilsynssak mot de 40 legene, som i hovedsak er basert i Østfold, etter at et apotek sendte en bekymringsmelding.

LES OGSÅ:

– Vi fikk en bekymringsmelding i fjor, om at en og samme pasient kom med en liten bunke med resepter fra forskjellige leger. Det har vært omtrent 40 leger som har skrevet ut medikamenter til denne pasienten, forteller seniorrådgiver Knut Fredrik Thorne i Helsetilsynet til NRK.no

Fant smutthull

Reglene sier at det kun er fastleger som skal skrive ut vanedannende medisiner, til pasientene sine, og at det bør skje i forbindelse med et legebesøk.

Ifølge Thorne har kvinnen blant annet funnet et smutthull i reglene angående bytting av fastlege, noe hun har benyttet til det fulle.

– Reglene sier vel noe sånt som at det kun er lov å bytte fastlege maks to ganger i året, men denne kvinnen har funnet et smutthull som gjør at hun har klart å bytte fastlege opp til 15 ganger i løpet av 12 måneder, sier han.

Flere dødsfall

Kvinnen skal ha gått til samme lege flere ganger, med svært kreative historier om sin egen helsetilstand.

LES OGSÅ:

Hun skal også ha hevdet at hennes egen far, mor og bror skal ha omkommet 10-12 ganger hver i løpet av halvannet år, til dels under svært tragiske omstendigheter.

– Senere har hun oppsøkt den samme legen på nytt, og fortalt historier som at ungen har kastet valium i do, at hunden har spist opp resepten eller at den er vasket i vaskemaskinen. Hun har også sagt at fastlegen hennes er syk eller på ferie, sier Thorne.

Kvinnen skal i løpet av en periode på 12 måneder ha mottatt 7200 tabletter med vanedannende medikamenter.

«Lege-shopping»

Selv om dette er et av ekstremtilfellene er kvinnen ikke alene om å oppsøke forskjellige leger, for å skaffe resepter og medikamenter. Ifølge undersøkelser som er gjort, skal 2-4 prosent av pasientene drive med såkalt «lege-shopping».

– Dette er et problem, og noe legene må være våkne i forhold til. Basert på to slike store saker som vi har hatt de siste fire årene, så kan det virke som at legene har et betydelig forbedringspotensiale, mener Thorne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Knut Fredrik Thorne

Seniorrådgiver Knut Fredrik Thorne i Helsetilsynet, forteller at kvinnen har kommet med flere kreative historier rundt sin egen helsetilstand.

Foto: Stephan Reis / NRK

Han legger også til at ingen av de aktuelle legene har skrevet ut store mengder med medikamenter, men at antallet medikamenter blir høyt på grunn av det store antallet leger som har skrevet dem ut.

Pen og ryddig

Kvinnen skal også ha kjørt bil i perioden hun hentet ut medisinene, noe hun ikke burde ha gjort dersom alle tablettene var ment på henne selv. Legene beskriver kvinnen som blant annet pen og ryddig i sin oppførsel.

– Denne pasienten har vært ekstremt kreativ. Legene sier i sin tilbakemelding til oss at denne damen virket både pen, velstelt, ryddig og velformulerende, noe som har gjort at legene da har latt seg lure til å skrive ut vanedannende medikamenter, hevder Fredrik Thorne.