HV-soldater kritiserer flommobilisering

Det var kaotiske og ukoordinerte forhold da heimevernssoldater skulle settes inn for å holde flommen under kontroll på Kongsberg.

Heimevernet gjør klar ytterligere 4000 sandsekker til barrikade.
Foto: Anne Lognvik / NRK

Det sier flere HV-soldater som deltok i redningsarbeidet tilLaagendalsposten.

HV-ledelsen får kritikk for både innkallingsprosedyrer og forgjennomføringen av hjelpearbeidet. Bare 800 av de 3.000 soldatene fra HV-distrikt 03 møtte til innsats. Flere reagerer på at mobiliseringen skjedde utelukkende via meldinger på radio og tekst-TV, og at mange ikke ble kontaktet direkte fra Heimevernet.

- I en situasjon som dette vil innkallingsproblemer oppstå, men det er trist at noen opplever det slik, sier distriktssjef i HV Kjell Enberget.

HV-soldater avisen har snakket med er også kritisk til ulik arbeidsbelastning for soldatene. Mange soldater gikk og ventet og kjedet seg, mens andre gikk i tunge åttetimers skift, ifølge kritikerne.

Enberget mener det likevel var nødvendig å innkalle så mange. Flere har stilt spørsmål om ressursbruken ved Heistadmoen.

- Noen mennesker kan ha sittet her på Heistadmoen og ikke blitt brukt, men de har vært viktige ressurser likevel. Vann er usikkert og ved å ha folk her er reaksjonstiden kortet ned med flere timer, sier han.

(NTB)