Kritikk mot urotaktikk

– Man har flyttet en gruppe mennesker man ikke liker oppsynet på noen meter, fra en plass i byen til en annen, sier redaktøren for gatemagasinet =Oslo.

Plata ryddet for rusmisbrukere
Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

Politiaksjoner mot narkomane i Oslo sentrum har ingen nytte mener flere frivillige organisasjoner som jobber med rusmisbrukere i Oslo. Siden i fjor har politiet prøvd å få kontroll over rusmiljøet ved å fjerne åpen bruk og salg av narkotika fra Oslo sentrum.

Sommersatsing

Grete Faremo

Justisminister Grete Faremo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Justisminister Grete Faremo sier at aksjonen har vært vellykket og hun varsler større innsats til sommeren etter et møte med helsebyråd i Oslo Anniken Hauglie på mandag.

– Resultatene så langt er oppløftende. Vi ser at de åpne rusmiljøene i sentrum er blitt mindre. Og det er det som er målet, å hindre rekruttering, sier Faremo.

– Det reneste vås

Anlov Mathiesen

Anlov Matrhiesen, redaktør i =Oslo.

Foto: NRK

Anlov Mathiesen er redaktør for bladet =Oslo. Han tror ikke det er blitt vanskeligere å få tak i narkotika for den som ikke er kjent i byen.

– Det tror jeg er det reneste vås, folk kan gå 110 meter rundt hjørnet til Skippergata så er det akkurat like tungt og belasta som det alltid har vært, sier Mathiesen.

– Og så oppstår det små markedsplasser og rusmiljøer andre steder i byen, for eksempel på Tøyen og Grünerløkka hvor rekrutteringen overhode ikke lar seg holde under oppsikt av politiet. De mistet den oversikten de hadde på på Plata og i Byporten, sier Mathiesen.

Narkotikasalg rett rundt hjørnet

Jusistministeren innrømmer at narkotikasalget fortsetter bare et par kvartaler unna de tidligere møteplassene.

– Jeg tror vi må legge til grunn at kriminalteten knytta til narko i Norge fortsatt er stor. Men det var viktig for politiet å uroe de miljøene som hadde etablert seg, sier Faremo.

– De føler seg jaget

Oddrun Remvik

Oddrun Remvik, Kirkens Bymisjon.

Foto: NRK

Kirkens Bymisjon sier at de narkomane føler seg jaget av politiet.

– Vi tror ikke politiets intensjon har vært å jage de rusavhengige, men de rusavhengige opplever det sånn, sier Oddrun Remvik fra Kirkens bymisjon.

– Det som skjedde i 2011 var at det mangla tilbud i andre enden av denne flyttingen som politiet gjorde av de rusavhengige.

Faremo og Hauglie

Justisminister Grete Faremo og helsebyråd Anniken Hauglie møttes mandag for å legge planer for arbeidet mot narkotikamiljøet i Oslo.

Foto: Frieda Wik / NRK