Hopp til innhold

Kriseteamet står klar i Fet kommune

Vannstanden i innsjøen Øyeren, ved Enebakk, Rælingen og Fet kommune vil være på sitt høyeste på søndag eller mandag. I Fet forbereder de seg nå på en mulig flom.

Ordfører John Harry Skoglund

Ordfører John Harry Skoglund er foreløpig ikke bekymret for vannstigningen som er meldt, søndag og mandag.

Foto: Petter Sommer / NRK

Fredag morgen var vannstanden fortsatt stabil ved Fet kommune, men Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har varslet at vannstanden kan stige hele 90 centimeter høyere enn under flommen i 2011.

– Dersom dette stemmer vil flere av husene som ligger lavest få problemer, sier ordfører i Fet, John Harry Skoglund (Ap).

Fetsund ligger i området hvor Glomma renner ut i Øyeren. Terrenget er flatt, og området er Nord-Europas største elvedelta. Mange av husstandene ligger på små øyer rett over vannoverflaten.

Torsdag gikk brannvesenet fra dør til dør til beborene i kommunen for å informere om situasjonen, men ordføreren er foreløpig ikke bekymret.

– At vannstanden stiger vet vi, men det dreier seg først og fremst om mulige materielle skader. Foreløpig er dette ingen unormal situasjon, sier ordføreren.

Siden elveleiet er breiest ved Øyeren, stiger vannet saktere enn ellers i Glomma.

Kriseteamet står klart

Kriseteamet som skal håndtere potensielle utfordringer under vannstigningen, består av helsepersonell, politi, og teknisk etat.

Krisemøte

Helsepersonell, politi og teknisk etat planlegger hvordan de skal håndtere en eventuell flom i løpet av de neste dagene.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Dette er for å ha kontroll underveis, sier ordfører John Harry Skoglund (Ap).

Cirka 150 hus er utsatt, men ifølge ordføreren vil ikke alle bli berørt av vannstigningen.

– Vi har satt igang kriseberedskap og varslet de som er mest utsatt. Vi følger utviklingen tett, forsikrer ordføreren.

Flomstein

Fet kommune har en historie med høy vannstand. Helt tilbake til 1789 har det blitt gjort målinger på flomvannet i Fet. Flomsteinen ved Fetsund Lenser viser hvor høyt vannet har stått de siste par hundre årene.

Målestein

Flomsteinen på Fetsund Lenser viser høydenivået på flomvann i Fet kommune, helt tilbake til 1789.

Foto: Petter Sommer / NRK