Hopp til innhold

Krisemøte om E18

Lokalpolitikere i Ås kan velte planen om ny E18 – etter at de plutselig ombestemte seg. Samferdselsministeren vurderer å gripe inn.

Marit Arnstad

Ifølge Aftenposten åpner samferdselsminister Marit Arnstad for at staten kan gripe inn med en statlig reguleringsplan for å sikre utbyggingen av E18 i Akershus.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Terje Moe Gustavsen

Veidirektør Terje Moe Gustavsen skal prøve å få åspolitkerne til å ombestemme seg.

Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen er så bekymret over utviklingen i E18-saken, at han sammen med flere andre veitopper reiser til Ås for å få lokalpolitikerne til å ombestemme seg.

Før sommeren vedtok nemlig flertallet i kommunestyret i Ås at de ville utrede nok en trasé for E18. Denne veistrekningen er Norges nest viktigste ut av Norge.

Krisemøtet mellom veitoppene og politikerne arrangeres klokka 15 i ettermiddag.

Det er foreløpig ingen tegn til at flertallet av politikerne i Ås hører på bønnen fra om å gjøre et nytt E18-vedtak.

Er et gammelt forslag

Thor Hals

Thor Hals mener det nye forslaget er gammelt.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Får lokalpolitikerne det som de vil, kan ni års planlegging av en ny E18 i Akershus, en del av hovedveien mellom Oslo og Stockholm, være bortkastet.

Dette får stor betydning for Østfold, og askimordfører Thor Hals (H) er kraftig irritert.

– Jeg synes det nye forslaget er trist, for det nye forslaget er egentlig gammelt, som de forkastet. Det irriterer meg at de tar opp et gammelt forslag.

– Det skal litt til

Fylkesordføreren i Østfold, Ole Haabeth har tidligere henvendt seg til Ås-ordfører, Johan Alnes, der han har bedt om at han får saken tatt opp på nytt.

Men det er ingen tegn til at Ås-politikerne hører på Østfolds bønn om å snu i E18-saken.

– Men det skal litt til før det skjer. Det som skal til er at noen signaliserer at de vil endre standpunkt i forhild til voteringen i kommunestyret, sier Alnes.

Alnes er ikke en av dem som stemte for en ny trasé.

Forsinker med flere år

Det var Frp som startet E18-opprøret. De fikk med seg nesten hele Høyres gruppe, i tillegg til Venstre, SV i Miljøpartiet de grønne.

Firefelts vei fra Ørje til Oslo kan bli forsinket med flere år dersom vedtaket om å gjøre om traseen i Ås blir stående.

- Det haster med å bygge ut E18 gjennom Akershus, sier samferdselspolitisk talsmann i NAF i Østfold, Ivar Frode Andersen:

– Det kommer til å bli komplett kaos og umulig å komme på fra sideveier, for eksempel ut fra Ski. Det er ikke rundkjøringer noe sted. Det vil stoppe seg selv snart.

E18 gjennom Follo

Dette kartet viser hvor Statens vegvesen vil at E18 i Follo skal gå.

Foto: Statens vegvesen

Staten kan gripe inn

Samferdselsminister Marit Arnstad åpner for at staten kan gripe inn med en statlig reguleringsplan for å sikre utbyggingen av E18 i Akershus.

– Jeg synes situasjonen som har oppstått er svært uheldig. Jeg vil innstendig oppfordre partiene til å bli enige så de ikke utsetter dette i fem nye år. Det er klart at hvis de ikke blir enige, kan vi ikke utelukke at staten må se på bruk av statlig reguleringsplan, men det vil også forsinke saken. Så vi er svært opptatt av at de nå må komme videre med det prosjektet, sier samferdselsminister Marit Arnstad.